Isnin, 3 Disember 2007

Dari Darah Aku Datang,Dengan Darah Jua Aku Kembali

Dekat2 Raya Haji ni tetiba jer tringat aku peristiwa 3taun lepas. Sepupu aku dtg umah beraya..sambil2 tu bawa kabar berita.. Masa tu time makan mlm dah,,so smua org g kat dapur..aku,mak aku, makjang, sepupu aku ngn isteri dia.

tau2 sepupu aku bukak crita.. kata adik sedara dia kena jadi badan tumpang....aku pun masa tu excited la nak dgr. Dia kata masa dia balik kg nak raya tu tetiba tekejut tgk adik sedara dia tgh merangkak2..mcm org tua yg tak larat berjalan dah tu, kena merangkak.. pastu dia tanya la makcik dia..kenapa ngn adik sedara dia tu, pastu makcik dia jawab.."adik sedara ko tu dah kena jadi badan tumpang"...

makcik dia kata dah 1minggu menda dlm adik sedara dia tu menumpang...menda tu gelar diri dia nenek..kononnya nenek dah lama tggal kat kg tu. nenek tu crita, kalu tanya dia asal usul kg tu pun dia leh crita...kalu tanya pasal keturunan2 dlm kg tu pun dia leh crita..

pastu spupu aku tanya la, napa tumpang dlm badan adik sedara dia...nenek tu kata, dia punya tuan dah meninggal, xda keturunan so dia nak cari org yg sesuai nak tumpang, tp merata tempat dia cari tapi tak jumpa...akhirnya dia jumpa badan adik sedara tu n mmg sesuai. sbb tu dia tumpang. pastu lak bleh nenek tu tanya kat sepupu aku "kenapa pelita letak atas siling?"...spupu aku jawab "itu bukan pelita nenek, itu lampu lektrik, skrg dah jarang org pakai pelita"..

pastu sepupu aku tanya lagi kenapa nenek tu tak gi duduk atas pokok riang kan tggi n cantik dan kenapa mesti tumpang badan adik sedara dia. Nenek tu jawab.." kalu duduk atas pokok riang..panas..nenek dah tua.....mana la nenek larat dah"

pastu sepupu aku kata,"nenek nanti kalu sepupu saya nak solat mcm mana?"
nenek tu jawab "bisik saja kat telinga n nenek akan keluar sekejap, bila selesai nenek masuk balik"...pastu sepupu aku pikir lagi, susah la mcm gitu...pikir punya pikir akhirnya dia pujuk nenek tu ikut dia g sawah padi...nenek tu stuju...(naik kereta tu. huhuh jgn main2..)

sampai kat sawah, spupu aku bukak pintu n nampak la daun2 lalang tu terbuka2 mcm ada org lalu.. bila dah smua tenang sepupu aku "start" enjin kreta nak balik..tapi tiba2 dia rasa mcm ada org dlm kreta.. sampai kat rumah..tau2 nenek tu ada dlm badan adik sedara dia lagi..spupu aku tanya.."napa nenek masuk balik kreta?"...nenek tu jawab "nenek tak larat cu..sawah tu luas sgt.."

Pastu sepupu aku pujuk nenek tu supaya cari badan org lain, jgn la kacau keluarga n sanak saudara dia..pastu nenek tu kata "Mcm ni la cu, ambilkan nenek piring sumbing" pastu nenek tu kata "Dari darah aku datang, dengan darah juga aku kembali".."Prang" pecah piring tu n penuh darah atas lantai umah.

Selesai je sepupu aku crita masa tu , meremang je tengkuk..heheh..makjang aku kata..jgn la dia ikut balik rumah sudah...heheh..

1 ulasan:

ray eusouff berkata...

jangan pandang belakang....huhuhu
yo bash ! selamat raya aji ya...

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...