Sabtu, 22 November 2008

My 2nd trip to Viet Nam : Ha'Noi

Ini entry aku yang tertunggak..hehe
mgkin ada yang tau, mgkin ada yang xtau..
mggu lepas aku ke Hanoi, Vietnam untuk bercuti..
ini kali ke 2 aku ke VietNam.
pertama kali dulu aku ke Ho Chi Minh City
dan kali ni ke Ha'Noi pula...best sgt, dpt release dari tekanan2 kerja..
company sponsor...fully sponsored...
bawa duit nak makan n shopping je..heheh
so aku ada snap foto2 semasa aku di Hanoi..enjoy la yer.

Saat touch down di International Airport Ha'Noi.Sampai dah malam.
Suhu pada waktu ini adalah 20'c..sejuk.


Ini adalah hotel tempat kitaorg menginap..besar n best..hehe
suhu pada saat ini 22'C. Angin yang bertiup sejuk..


My room...hehe besar jugak bilik dia...bathroom pun besar...


dan aku posing sket...wahahah..depan hotel je.

Hari pertama, kami bertolak ke Halong Bay...teluk yang cantik
dan terkenal di Hanoi neh..
perjalanan 4jam dari bandar Hanoi.

Melalui jambatan ini yang merentasi Red River..
besar sungai ini..
dan tidak dilupakan ada tol...haa ini foto tol di highway Hanoi..

heheh tidak berwarna...dan mmg cara pengurusannya agak pelik sket..
nak tau? kena la datang sendiri ke Hanoi..=P

Perjalanan memasuki kawasan kampung ..

ada pokok pine...pokok ni hanya boleh hidup dikawasan sejuk.
ada kisah disebalik penanaman pokok pine ni.

"Presiden Ho Chi Minh yang mengarahkan penanaman
pokok ini pada waktu itu.
disebabkan iklim di asia tenggara adalah tropical..ramai
orang mencemuh cadangan presiden ini..
presiden pun mencabar rakyat jelatanya,
jika pokok ini boleh hidup dikawasan ini,
ini menunjukkan Viet'Nam mampu melakukan sesuatu yang mustahil.
dan terbukti...pokok ini dapat hidup..


Nah dah naik kapal...ready to cruise along this beautiful bay..

Sebelum tu group pic please..hehe..


Aku pun berposing atas kapal neh..Ladies smile..


Wow beautiful sky....


the Halong Bay..


Coolness...



OMG!! magnificent rock formation..


the famous kissing rock...
if u see properly it's look like a roaster n a hen kissing..hehe
that was the local said..


skrg kitaorg sampai dekat salah satu destinasi..nak explore the caves..


haaa cuba korang tgk betul2...mcm Dancing Lion kan kan..
cuba tgk betul2 yang atas tu kepala singa...tinggikan imaginasi anda..
orang Vietnam pandai berimaginasi..hehe


ni diatas kawasan gua tadi...jetty untuk kapal2 berlabuh..cantik kan.



Dan abis tour kat Halong Bay, kami pun balik ke Hanoi..
masing letih2..
penat Ok memanjat tangga2 yang beratus2 nak explore gua2 tu..


dan aku berjaya snap this beautiful sunset..


hari berikutnya aktiviti bebas..aku n team berjalan2 sendiri..
suhu ketika ini 21'C..sejuk je angin dia bertiup.


aku guna teknik tangan untuk bergambar..wahahah..
Kawan2 cepat masuk dalam bulatan...



the famous Hoan Kiem Lake..


CK @ Ha'Noi KFC @ Ha'Noi


Jambatan nak gi Ngoc Son temple..

DaH penat berjalan, kami pun cari tempat makan
yang pasti Halal..

Nisa Restaurant....mana tau korang ada yang planning nak gi Hanoi..
ada je restaurant2 halal..yang penting pandai la cari.

Lepas makan, kami gi nonton Water Puppet kat
Thang Long Water Puppet Theatre
fames ni di Ha'Noi..
mcm kita kat Malaysia ne wayang kulit a..
wajib tau korang tgk kalo dtg Ha'noi..
sbb kehidupan penduduk Ha'Noi sendiri tak boleh berpisah dengan air.
Ha'Noi sendiri bermaksud air..




The next day..kuar lagi jalan2 nak gi bershopping pulak..
culture kat sini lain sket, aku pun xtau nak crita mcm mana.
Korang kena datang feel sndiri..hehe


Market yang femes kat Ha'Noi neh...Dong Xuan..jangan lupa..bargain sampai
harga yang paling rendah yer..alaa mcm la xbiasa.hehe

pastu aku ajak kawan2 aku gi jalan2 kat Hang Luoc Road..
Sebab apa?


Sebab ini, heheh nak ziarah masjid yang satu2nya di Ha'Noi.
Masjid Al-Noor..
nak masuk ke dalam pintu depan kunci, kemudian kami disapa
seorang wanita yang membawa kami ke pintu lagi satu
dalam kawasan rumah dia, mgkin famili dia neh penjaga masjid di kot..hehe


Malamnya aku kuar jalan sndiri gi Thien Quong Lake..
sampai sesat2... wahahaha.

Ha'Noi ni banyak tasik ooo..


Dan akhirnya..aku ready untuk pulang ke Malaysia..
yey..alamak..kakjah interframe lak..wahaha


Isnin, 17 November 2008

Alor Gajah: A Famosa Resort.



Ini apartment sewa tempat aku n team stay masa outstation di Alor Gajah.
Lokasi dia dalam kawasan A Famosa Resort.
Kawasan resort ini agak luas.
Sebab padang golf pun termasuk sekali.
Ada taman tema jugak dalam kawasan neh

Sini aku breakfast ikut set. set western n set local. itu yang aku lahap.
puas jugak la.

lokasi apartment dengan tempat kerja iaitu MRSM Alor Gajah,
dalam 15 minit mcm tu.
TQ jugak kat cikgu-cikgu sana kerna kerjasama yang diberikan.
ok adios.

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...