Rabu, 16 Julai 2008

Penanggal??

Hurmm, dulu masa 1st time jejak di negeri Sabah,
mcm2 org dok cerita pasal Sabah..itu la ini la..
tp aku gi sana..alhamdulillah..
balik jugak semenanjung nie..hikhik.

Ada skali tu masa tahun 2002..
aku masa tu still tahun 1 di UMS sana...
tahu2 kecoh pasal penanggal.. aku masa jadi bingung...
penanggal tu apa??
"then" member2 sabahan crita la,
yang penanggal ni...
mcm spirit or org yang amik kepala org...yeker.? ntah la..

kecoh masa tu kata penanggal dok mencari kepala budak semenanjung...
nak wat jambatan...
aiyooo harus ke pakai kepala org....
dorg kata kasi kukuh sket jambatan tu....
mmg masa tu fobia melanda di kalangan student semenanjung....
asal malam je...kureng sket student yg mau kluar malam..
lepastu diberi warning lagi jangan naik teksi...
konon org2 teksi pun tak boleh percaya...
so mmg xda sapa yg naik teksi mlm2..
mmg malap@sunyi keadaan kat bandar KK masa tu...
semua jadi takut... aku nie serba serbi percaya tak percaya...
kejap rasa mcm mengarut je...tp mcm takut betul la pulak kan....


sampai la aku terbaca satu kenyataan akhbar tempatan
Sabah Times
yang dibuat oleh Ketua Menteri Sabah masa tu..
heading dia "Penanggal tidak wujud"...
fuhhh masa tu baru la "cool" sket desas desus tu..
dan akhirnya KK kembali hidup oleh student2 semenanjung..
yeahhh..!!

Next

aku bosan2 saja mau check ranking blog aku neh
di mana kedudukannya..heheh
malu mau kasitau,wahahah

sekali
ini yang aku dapat


Uik ramai juga ya readers blog aku dari Indonesia.
Terima kasih banyak-banyak.
Didiet and brother Rezki, Fauzan, Mike, Dian, Embak Endah,
Tony, Hary, Mas Darma n siapa2 aja thanks..

Dan juga readers dari Malaysia...
sebab korang terlalu ramai susah mau sebut satu2..
hehe terharu neh.

Other countries tu aku boleh agak
sbb aku guna satu lagi statistic counter



Kalo di Brunei, Razi@Razy, Bob, Bond and awda yang lain...thanks alot.
dari Singapore.. she like my own sister Lina..
hehe dan juga anda yang lain
gerek sey.

Dah cukup aku merapu..nanti aku letak ranking korang smua ya..heheh

bigfoot: Takziah buat keluarga Allahyarham Dato' Ahmad Basri Akil.
Pemergianmu akan terus dirasai oleh semua penyokong2 Kelab HijauKuning.
Moga rohnya dicucuri rahmat.Amin

47 ulasan:

harizhazwan berkata...

wooo....
apsal nama penanggal???
dy cabut n tanggal cam tangal kan yudung botol ker???
apsal x nama pemotong ke pencantas ke...huishhh

BasH berkata...

kann..
xpenah lak dipikirin nama lain.. mmg bernas idea ko tu hariz....nanti aku cadang kat dorg yer,,,hikhik.

harizhazwan berkata...

terima kasih byk2 la bang..
nnt abang wat proposal siap2 tlis nama sy...
pas2, sy sain...
ok daaaa

BasH berkata...

amboi,, suka hati ko lak..aku tulis aku la dpt nama...tp sbb aku ada sifat ihsan...aku selit2 la nama ko sket..tak gitu..hikhik..

nadia yuna berkata...

alahai.
bace memalam ni
tetibe seram plak!
hoho

=p

Razies berkata...

penanggal memang ujud wo..talak pecaya ke??..kat Brunei pn ada...
tapi tym ni takde sound2 lagi..mungkin dh pencen kot..hehehe..

apa la..hang mention nama aku?..bikin malu lah..kalo betul tak pe..hahahaha...takde lah..hang sebut Razi..Razy lah..hehehe..small matter tho..pish bash!!...hehe

BasH berkata...

NadiaYuna,
hehehe xda apa yang nak diseramkan Nadia..sbb xda kot..hehe


Razy,
wahahah penanggal pencen ek..
ala bro, saja mau kasi gempak..nanti aku masukkan link skali..heheh..lain ke Razi dgn Razy heheh..bunyi sama la bro..

ryann berkata...

ramai peminat dari indonesia ye

BasH berkata...

KakYan,
hehehe ala kak gitu2 je ramainya..

KAKTINY berkata...

suker tao citer pasal menda2 nih sumer.. walaupun TAK WUJUD.. TAKYAH ler CITER..

(wah.. ramai ler peminat dier tuh yer... hihihihi)

BasH berkata...

Kaktiny,
hahahah best la kak citer neh...saja nak berkongsi ngn semua orang kan..hehehe
ala kak bukan peminat la kawan2, teman2 bloggers..heheh..akak pun apa kurangnya nanti sy letak ranking akak yer..hehe

fuzen hasin berkata...

erkk..mase kecik2 dulu kalu fau nk men kat lua umah...umi ckp "men la kat lua nnt org culik potong kpala letak kat jmbatan"...

scaryyy sgt2...smpi skrg pun takott k

BasH berkata...

Fau,
hehehe ooo dulu kecik2 mmg kena gertak mcm tu ke? hehe ganaz betul gertakkan itu...

Kos Serani berkata...

Bash...kamo Xpe...hanya selama study jer...but aku yg lahir kat Sabah tu...sepanjang hidop kanak2...aku terpaksa ketakutan dimomokkan oleh cerita PENANGGAL ni atau kat bahasa sabah ...kami sebut PENGAIT.

BasH berkata...

Bro kos,
hehehe ya bro, kasian juga kami ya..tp skrg dah dewasa ni paham juga kan betul ke tidak kebenaran momokan itu..yerdak..heheh a'a pengait...betul2 pernah dgr..

Mummy berkata...

salam ziarah kembali bash... hehehe penanggal tu macam ada ceritanya.. kalau kat sabah tu pekara2 macam tu memang masih wujud, mummy pernah kerja kat sana.. memang menyeramkan.. heheheh

fuzen hasin berkata...

kannn...sgt ganazz la umi...yela fau dgn adik bit notty skett..

den fau nih takott org2 yg culik2 nih..dgn org gile..tuh kasi gertakk baeekk punye...kuui3

fiza berkata...

semoga roh beliau ditempatkan dgn mereka2 yg beriman...amin...

ko kan pandai masak...ko masak jerla...campak2 jer k... klu sedap pos ke aku...

wah wah...glemer sihot blog ko...smpi oberdesea...hehehe

Wiween @ Awin berkata...

huhuhu sebut psl penanggal ni ingat zmn matriks kat penang dulu..masa tu da nak exam bebudak ni kecoh ade penanggal kat blok sebelah! agagagagga :p

Wiween @ Awin berkata...

opss lupe..salam ziarah dr wiween.napa x letak msgbox ke shoutbox..leh memekik kat sini.ehehehhehe ;p

BasH berkata...

fau,
a'a lupa u n ur bro abit notty kan..heheh patut kena gertak ganaz2..heheh...dulu bahaya culik2 neh..hehe


Fiza,
hahaha tp time aku maleh dia jadi lagu segan nak wat apa2...tau nak makan ja...ala fiza tak femes mana pun...kawan2 maa...hehe


Awin,
trima kasih ya buat kunjung balas,
hehehe wahh kat penang pun ada gak ek..hhehe..eh ada awin shoutbox kat sbelah kiri tu.mgkin dia lambat muncul agaknya..hehe

Razies berkata...

Yup..pencen kot..tapi ceta ni bebeno trjadi lo..kat negri my mum ada benda ni..kat Limbang, Sarawak..kengkadang kepala tu dorg simpan supaya bangunan tak runtuh..apa pnya idea lah..hopfully nggak ada lagi ya..hehehe..

hahaha..Razy tu aku sorg je..Razies tu..bila aku transform jadi hyper..hehehe..sory le..tak pyh lah sampai tukar nama gua kat post..susah2 je..no big deal..

Woh pnjang ke comment aku nih??...hahahaha...sory..

BasH berkata...

Razy,
ooo yeker...pasal kepala yang di sarawak tu aku tau la juga...menarik ya..heheh
hahaha razy hang sorg ya...razies semasa hyper..ooo baru la aku tahu..wahhaha...ala xpa la aku tukar..dah tuan punya badan dah komplen kannnn..hikhik...xpa panjang2...wa tak kisah maa..

Tanpa Nama berkata...

hmm setahu sy kalo kat malaysia nih..
penanggal nih bukan ke org yang amal ilmu itam..
dier pisahkan badan dier dr badan ke??
dlm tahun 2008 nih gak...
kat cheng, melaka kecoh jap pasal penanggal nih..
tak ingat lak taman pe...
huhu...misteriii..hi hi hi hi

-hecharm sama

Tanpa Nama berkata...

alamak..pisah badan dr badan lak..
pisah kepale...

-hecharm sama

Malim berkata...

mana2 cita penanggal ni sama jer kan..selalu jugak dengar cita ni masa kecik2 dulu.. wow ur blog mmg femes lah..

ita.itu berkata...

wah org indon baca blog ko ye..kelas..eh penanggal takut lah

Kristina Dian Safitry berkata...

aku juga mau ikutan ngecek blogku ah..kayaknya menarik nih,bash.

BasH berkata...

Hecharm,
tak jugak Hsham, kalo penanggal yg kecoh kat sabah dulu pasal nak potong kepala org...hehe..kasi kukuh jambatan..kononnya la.


Malim,
a'a betul tu malim...agak sama ja critanya.., wahhaha mana ada femes la..kawan2 juga yg membacanya.

BasH berkata...

ItaItu,
wahahaha kelas sgt kan...xda la ita...kawan2 blogger juga smuanya kan..heheh


Dian,
hahhahaah dian ngecek dong jgn ketinggalan...hehe mmg menarik neh..

endah berkata...

bash...kok serem banget kecelakaannya... ada yg terluka ngga?

BasH berkata...

Endah,
tiada mbak...waktu itu gw keseorangan..jadi tiada siapa yang terluka..heheh gw pun selamat neh dari terluka..

axim berkata...

Bah,kat sabah ada penanggal ekkk...sib baik aku da blah awal awal dari sana..hahaha...

wel,ramai nyer yang baca blog hang..salute la sama lu!!hehe

BasH berkata...

Axim,
ada baa..wahhahaha tula ko belah awal kalo tak bleh ko experience skali...

hahahha kawan2 yang membaca maa...hang pun aku check ramai gak...apa..hhehe

thafiexq berkata...

penanggal? hantuuuuuu

~ mizzAmy ~ berkata...

~ iskh, meremang bulu roma ku sekejap... tak moh sebut...

btw, ramai jugak dari indonesia ekh? lagik ramai dr negara sendiri. kagum sekejap. i plak, totally malaysian la yg dtg melawat. ;) ~

faisal berkata...

perrgghh sekali cerita pasal penanggal daa..penanggal ni dulu aku takut kecik je bro..masa tu suka tengok cite indon yg cerita hantu tu,hehe..nnti aku tanya topek pasal penanggal kat UMS tu,hihi..:)

waa, punyelah byk ko punye pengunjung dari luar negara..:) popular betul ko nih,ehhe..bro, camne keadaan ko? smoga semuanya bertambah baik ye..

eedany berkata...

mana ada penanggal bah! itu skill orang tua2 mo kasih takut anak2 dorang tu supaya x kuat jalan.

glamour ko ar...

IdaShah berkata...

rmi gak kwn indon ko

cendawanintim berkata...

bila la leh jejakkan kaki ke kk nih..

zino berkata...

kat semenanjung pun ada cerita2 macam tu tapi 40 tahun dulu hehe..

BasH berkata...

Tobeq,
wahahah bukan hantu la..rsanya la kot.


MizAmy,
hehehe ala sebut je amy, rasa sebutan dia tak seram mana pun. hehe itu la i terkejut gak readers dari indonesia lagi ramai dr negara sendiri neh...Amy,bash yakin u pun bleh..hehe

BasH berkata...

acai,
hehehhe penanggal tu ntah...aku dgr dulu pun gerun gak...aku xnak hilang kepala,..hehhe, ala acai, readers ko pun byk gak dr luar tp dia tak spesifiknya dari mana..hehe.


Eedany,
hehehe yerla, time sia kat KK tu, time sia dah besar oooo macam mana la tu skill mo takut budak kecil...budak besar pun gerun ok...
Glamer ke? heheh

BasH berkata...

Idashah,
ramai la jugak kawan2...heheh best ramai kawan neh.


CendawanIntim,
Uihhh kena cepat jejak kaki....best oo sana kalu mau jalan2 relax2..hehe.


Zino,
wahhh lamanya critanya...40tahun tu..heheh

Nikli berkata...

penanggal..buat jambatan..?? kepala budakk..?? kalau camtuh, kekuatan kalah konkrit yg dok piling dalam dalam tuhh..

seantareo dunia baca blog hang..
turkistan, afganistan, gohed gostan..

BasH berkata...

Nikli,
wahahhaha mana la aku tau weii depa kata lagu tu..mgkin ada baca2 kot..
hampeh hang hahaha...tu la target seantero dunia baca kan..hehe

Mike.... berkata...

wah..wah..ada namaku juga disebut dsni..hi..hi..thx again bro..

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...