Ahad, 13 Julai 2008

13 Julai 2007: Aku accident

Aku mengagahkan diri untuk menaip entry ini..
hehehe tah apa-apa..
hari ini 13 Julai 2008
iaitu tarikh yang sama aku terlibat dengan kemalangan jalan raya..=)
di Lebuhraya Utara-Selatan.
13 Julai 2007


Bahagian hadapan kereta

Bagaimana ia berlaku? hmmm..
hari tu aku on my way to Penang..
ada event yang perlu aku hadiri di Hotel Tanjung Bungah,
kerja outstation.
waktu tu hujan renyai-renyai..xda la lebat mana pun..
so pemanduan aku seperti biasa.
sampai sahaja di Kawasan Bukit Tagar,(masih dalam Selangor)
aku dapat rasakan kereta aku hilang kawalan,
dan terus kereta ku menuju tepat ke divider jalan,
berpusing n berpusing..
macam gasing da..
wahahaha..


Bahagian belakang kereta

kereta aku berhenti berpusing tepat di tengah-tengah Lebuhraya.
"wow" itu je mampu keluar dari mulut aku.
Thanks to Allah, im still alive..

Orang pertama yang aku call, ialah Mama aku
"Ma, abang rasa abang accident la"
hehehe..boleh pula aku main rasa-rasa kan..
then aku sempat sms 2 orang kawan as
nama mereka di atas carta phonebook..hehe
mentioning aku mintak maap bebanyak halal makan minum aku..aku accident.


Bahagian belakang kereta

Im checking myself,
syukur sekali lagi tak ada apa-apa injuries..
Allah masih melindungiku..
semasa kejadian aku dapat rasakan
diriku dipeluk rapat ke kerusi kereta...

Mama menelefon aku kembali..
mengatakan Pakcik n Makcik aku on the way ke KL..
mungkin Pakcik akan lalu tempat aku.
Kerna Allah yang merancang semuanya..
sebaik Mama mematikan panggilan..
Aku nampak kereta Pakcik...
Pakcik n makcik yang menemani n menolong aku sepanjang kejadian.
dari laporan polis sehingga menunggu Abah sampai.
kebetulan Abah di Putrajaya..bergegas ke tempat aku.


Bahagian hadapan lagi

Dengan hanya 2 sms...
aku dibalas dengan puluh-puluh panggilan dan sms masuk....
maaf sahabat n kawan-kawan,
aku tak mampu nak menjawab n membalas panggilan n sms kalian ketika itu.
badan aku still menggigil siut..wahahha..
aku bersyukur dan berterima kasih
kerna punya sahabat n teman seperti kalian..

Polis kata im lucky to be alive..but
still kena saman sebab merosakkan harta benda awam.
Langgar divider..
dia kata kalau langgar pokok pun kena saman
kecuali jatuh gaung..
Mungkin pak polisi neh nak aku terjun gaung kot,
tapi nak buat macammana kereta gi kat divider
bukan gaung..hehhe

Sekarang aku dah recover sepenuhnya
dari trauma memandu di highway ketika hujan..

52 ulasan:

fuzen hasin berkata...

kemalangan yg amat2 menakotkan bash...
subhanallah....
n alhamdulillah u slmt...

perghhh...speechless tgk kete u remuk cmth n u selamat....=)

BasH berkata...

Fau,
betul fau...bash pun spanjang mggu...im still alive...lepas accident tu bash tetap continue g outstation sbb xnak tunda keja kan..sbb sana mmg sgt2 perlukan bash.

Shila berkata...

Maybe bila tengok balik dan kenang balik pengalaman tu akan buat BAsh lebih berhati2 dan bersyukur dengan hayat yang masih dipanjangkan. Saya doakan Bash selamat di mana jua...Amin!

thafiexq berkata...

Astaga..
nasib baik ko xape2..

Malim berkata...

kalau think in a positive way.. rasanya ok sbb leh tukar keta baru *larikkk...

syada berkata...

yg penting selamat..
nyawa lg priceless dr kete..
huhu..

p/s:13july beday sy..=)

KAKTINY berkata...

syukur selamat..
penah gak accident masuk dlm longkang kat simpang pulai.. 4 tayar ke atas.. siap bau minyak petrol.. syukur selamat.. dan hidup lagi.. tapi tobat taknak naik dgn org yang tak biasa (teman sepupu balik ngan boyfriend dia.. bf dia yg bawak..)

BasH berkata...

Shila,
tq shila...yups betul. kadang tu mmg bila pikir balik mmg kena sgt2 berhati2...syukur2 sgt still dipanjangkan usia.


Tobeq,
yups syukur sgt2 neh..kalo tak xdpt la aku nak berblog..wahaha

BasH berkata...

Malim,
wahahahah hampeh ko malim....xda tukarnya..kreta tu jugak..


Syada,
hehehe yups, itu yg makcik sy dok sebut2 sepanjang teman sy tu..ooo happy belated besday ya.


Kaktiny,
ooo kak penah experience gak ke? menakutkan kan...sy yg drive neh masa tu rasa mcm ntah mcm xda darah dlm badan,..wehehehe..

shahril aley berkata...

bash ngeri plak aku tengok
alhamdulillah ko tak ape2
teruk gak keta ko tu
so claim mcmn?
dapat beli keta baru ke?
or just ganti apa yg patut :)

Mak Su berkata...

Bash... alamak, alhamdulillah kamu tak apa-apa, kena saman pun saman ler... huhuhu

axim berkata...

Ya Allah Bash...camano bleh accident tuh...kan omak kau selalu pesan suh bawak keter elok elok..haha..takper nak wat camana mender da jadik kan..anyway,syukur la takdak apa apa berlaku....Alhamdulillah...

kadok berkata...

semoga semuanya ok bash...mengerikan sungguh..tgk kereta remuk mcm tu pon dah seriau..

amar hafizi berkata...

phew... ngeri ni... heh aku dpt bygkan keadaan ko dlm kete... wah... merry go around di atas jalan raya.... nasib baik ko ok~

Kak Lady berkata...

Bash..alhamdulillah...masa eksiden tu tak apa2...kak lady masih ingat lagi kereta eksiden dengan lori yg sedang berhenti di bahu jalan...masa tu nak pi amik kak long balik dari belajar di UK...kak lady dok depan...terasa macam termasuk bawah lori kecik tu...& lepas tu ucapan syukur tak henti2...

Teruk depan kereta tu...baik tak masuk gaung...kalau tak...lagi teruk kreta tu...

Aleeya berkata...

Aduhhhh eksiden ker???alamakkk takotnye tengok kete tu..bash ok dah kan??next time careful okay

take care

Mike.... berkata...

woaa...seram jg bro kalo liat kondisi kendaraannya..
untunglah u gpp...kalo ga mana mungkin kita ktemu bro..he..he..

BasH berkata...

Shahril,
hehe ngeri ek..aku rasa masa tu mcm xda darah dalam badan aku.. keta tu fully insuran cover..selamat a. hehe keta tu juga yang dipakainya, masuk ICU je.


Maksu,
heheh yer maksu, amat2 bersyukur.


Axim,
a'a axim, aku xdak papa, keta ja teruk..syukur gak neh.

BasH berkata...

Kadok,
hehehe, yups, aku pun bersyukur2 sangat...aku skrg kalo hujan for sure kecut sket kalo bawa kat hgway.hehe


Amar,
ahahahaha...betui2...mmg aku terpegun macam main game oo..hehe..


Kaklady,
uihh kak, pengalaman akak lagi menakutkan kak...hehe betul kak selamat tak masuk gaung...

eedany berkata...

syukur... umur masih panjang.

berhati2 dijalanraya...ingatlah sidia tersayang...

:p

BasH berkata...

Aleeya,
bash ok ja aleeya...dah masuk setahun kan kejadian tu...igt2 balik heheh macam mimpi je.


Mike,
ya mike...syukur aku ga pp. hehhe iya mike mgkin kita ga dapat ketemu neh.

BasH berkata...

Eedany,
hehhehe ya sgt2 bersyukur... =)

Lily.Lulu. berkata...

adoi .. ngeri nya aku tengok ..
teruk ye ko eksiden
alhamdulillah semuanya dah selamat ..

ajal dan maut tuh ditangan Tuhan
kalau sampai masanya, pasti kita akan dipanggil olehNya ..

ko amat bernasib baik ...
moga selepas nih lebih berhati2 tau

:)

*SiRibenMerah berkata...

owhh..
da setahun yek..
rasanya awak igt lagi kan ape yg saya bebel time tau psl neh.. so, mls nk ulang2 bebel.. nnt awak bosan lak.. hehehe..=P
*tgk pic tuh sgt ngeri la..
take a good care ye sayang.. kalo rasa x larat nk drive, suh je saya drive.. muahahaha.. dgn muka x malunya offer diri sendiri neh.. haishhhhh.. * malu lak..*
lariiiiiiiiiiiiiiii~

zino berkata...

perlu lebih berhati hati lepas ni.. malang tidak berbau..

pandu cermat jiwa selamat..

ini kempen sejak sekolah lagi hehe

Tanpa Nama berkata...

uish bash dasat eksiden tuh..
tuh on de way balik dr umah keyrol la tuh ye??
pergh km ade la sket pengalaman drift pasnih..
anyway alhamdulillah takde pe yang lbey dasat berlaku...

- hecharm sama

j u z z u N m e berkata...

ya Allah teruknye xcident.. syukur sgt2 sbb xde pape kan.. pasni hati2 yer..takut tgk keadaan keta tuh..

zOnE 86 berkata...

ui bro.. nasib baik selamat... langgar pokok pun nak kena bayar ke? langgar binatang pun juga? hehe.. anyway... get well soon... sempat juga engkau update blog time exsiden.. hehe

BasH berkata...

Lily,
heheh betul2, ajal dan maut di tangan tuhan..kalo Dia nak panjangkan umur kita Dia la yang menentukannya..
insyaallah lepas neh akan lebih berhati-hati.


MisRiben,
hehehe baik cikgu, sy akan hati2...wahhh sayang....hehehhe..opss..
betul ke nak tolong drive neh..heheh

BasH berkata...

Zino,
wahahah ini tidak sesuai untuk tontonan pemandu amatur..heheh begitula kan kadang2 disebabkan faktor jalan di Malaysia neh, licin.


Hisham,
bukan la hisham..ini aku accident taun lepas..wahahaha mmg ada hisham amat2 menarik pengalaman itu.
yups akan lebih berhati2.

BasH berkata...

Zarith,
ya baik...lepas mmg akan lebih berhati2...dah kecut dah time tu.


Bob,
auk...langgar pokok pun kena saman oo..sebab ada orang tanam bukan tumbuh sndiri...aku xda apa..lagian itu accident tahun lepas bob..

Razies berkata...

hehehe..yup..yg penting selamat..
but think positive..this experience cn make u b more caution nx tym..apa ku ckp nih..hehehe...

abis remuk keta hang..
anyway...nx tym baca lah ayat kursi before jalan..hehe..insallah selamat..hehe..js a friendly reminder...pish...

Kristina Dian Safitry berkata...

ya ampuun aku sampe kaget nih bash. tapi yg penting sekarang masih selamat, Tuhan masih berkenan mengizinkanmu menikmati kehidupan fana ini. yg namanya musibah ya begitulah, ibarat pepatah:malang tak dapat di tolak, untung tk dapt di raih. semoga gak terlalu trauma deh,..

Beruang Madu berkata...

hilang kawalan... laju sangat ker?? atau ko ni drive waktu malam dan terasa ada xxx?? mungkin tidak kan...

BasH berkata...

Razy,
seh ketawa lagi..wahahah...yups will always think positive bro..pengalaman harap2 sekali untuk seumur hidup.. wahh thanks bro for d advice..


Dian,
betul dian, aku amat2 bersukur neh masih dipanjangkan umur..trima kasih ya concernnya..hehe.


Bro BM,
thanks bro sudi singgah, xda la laju mana bro...masa tu jalan agak licin air dari bukit dok turun..rasanya itu la faktor jadi hilang kawalan tu..ini waktu pagi bro.

Syam berkata...

wow! ngeri bro ngk kereta kau dan paling hebat kau tak ada apa2.

pengajaran:
1.jgn memandu laju ketika hujan lebat
2.jgn brek secara mengejut takut tayar hilang cengkaman. kalau boleh gunakan gear rendah dan rintangan enjin.
3. buka lampu kereta.


cheers,
syam @ http://aeropama.com

BasH berkata...

Syam,
heheh ya syukur aku xda apa2..

thanks for the pengajaran tu..insyaallah..akan diikuti.

~ mizzAmy ~ berkata...

~ naper leh ter'miss entry nie? sangat ngeri la if tenggok gambar tuh. syukur la u tak dek pa per kan? drive masa hujan memang nak kena extra careful. ~

Fauzan berkata...

Astaghfirullah bash..
sorry aku baru buka blog kau..

Alhamdulillah kamu tak apa2 ya...
be carrefull man...

semoga lekas sembuh ya n ga trauma..

BasH berkata...

MizAmy,
yups amy, i xda papa...kreta je yang truk sket.. mmg bersyukur.


Fauzan,
thanks zan, yeah aku masa tu ga apa2.. hehehe crita silam deh.

nindya berkata...

Kamu harus bersyukur tuh Bash... Berarti belum tiba saatnya kamu meninggalkan "gelapnya dunia" hehehe.. OO kereta itu mobil ya.. td aku agak bingung

BasH berkata...

Nindya,
iya dya...mobil kalo di Malaysia panggilannya kereta..heheh yups aku bersyukur neh...heheh

arianna adrizal berkata...

bash, bf i penah kena mcm u. berpusing2 kereta entah berapa kali & stop mengadap arah datang keta. tp kereta dia tak teruk mcm kereta u, bumper tercuit sket je kat divider. peliknya masa tu tak hujan & dia kata tak brek. it just happened.. just like dat. i yang kecut perut bila teringat. hehe.
take care neway.

IdaShah berkata...

syukur ko selamat...
ko bwk laju ekk.br aku tau langgar divider pon kena saman
aiyakkk

BasH berkata...

Arianna,
ooo yeke...heheh selamat xda apa2 kan..jalan2 malaysia kadang liciin..amat2 bahaya..hmmm.


Idashah,
xda la laju mcm racing tu, ala standard kita bawa kat hgway besar2..hehe...a'a langgar divider pun kena saman ooo..

Kos Serani berkata...

Naseb baek kamo X apa2...kalau tengok keadaan kereta tu...teruk juga la

BasH berkata...

Bro Kos,
iya bro...aku ok...kreta ja K.O sket..tp skrg dah ok dah.hehe

faisal berkata...

Alhamdulillah ko selamat bro, aku lambat baca ni..baru berkesempatan melawat kekengkawan ni,huhu..harta benda tak ternilai berbanding nyawa bro..:) saman tu kecil jika dibandingkan ngan kesihatan bro..

BasH berkata...

Acai,
yups syukur bro.yelar ko kan bizi gila..betul2 aku sokong tu...heheh tapi kena saman maaa..hehhe

Nikli berkata...

kesian hang..
kete pon teruk..

tapi alhamdulillah hang selamat dan dipermudahkan urusan olehNya masa tuh kan.. semua sedara kebetulan lalu kat situ..

hati hati okeh..

BasH berkata...

Nikli,
heheh..itu la masa tu tgk keta mau nangis gak..syukur sgt2 Allah permudahkan urusan aku.. insyallah aku akan lebih2 hati lepas neh.

haJa*darLingZ berkata...

aisehh...sape yg penah eksiden je tau cmner gase ketika tu kan...den pun penah eksiden dulu...siap masok dlm radio era lagik...megakibatkan jln jem kt highway...uishhh ngeri

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...