Sabtu, 5 Julai 2008

Perjalananku di Kota Kinabalu: UMS episod 1

Awal tahun 2007,
aku kembali lagi ke
Kota Kinabalu sebagai "tourist guide"
kepada kawan2 ku.
Dorang ajak, aku join je...
almaklum, selok belok jalan di Kota Kinabalu dan
daerah berdekatan
sudah dalam genggaman ku
wahahahha.
Jom aku bawa korang semua ke
Universiti ku..
Universiti Malaysia Sabah

Dari pintu masuk anda akan sampai ke
Dewan Canselor.
di dewan ini la
majlis konvokesyen aku berlangsung dahulu..
terlalu besar dewan ini..amat2 besar..


Dan kita terus ke puncak bangunan pentadbiran universiti.
Ini pemandangan dari puncaknya..

Nampak tak masjid disana..itula Masjid UMS
masjid tempat aku bersolat, diatas bukit letaknya.
paling tinggi..dan kelihatan juga kubah dewan canselor.


Ini tempat pengajianku
School of Engineering and Information Technology.
(Sekolah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat)


Dan ini pula kawasan kolej kediaman ku tercinta.
Kampung C.
Asrama tempat tinggalku..
Bloknya disebelah kiri dan dibelakang bangunan yang anda nampak ini..
blok aku belakangnya bukit...so kalo waktu hujan
sejuknya fuhhhh....tidur memang nyaman...
tapi awas...
bukit ini menyimpan rahsia yang tidak dpt dilihat mata kasar.
heheheh


Ini la Masjid universiti ku...
dan bahagian dalam...masjid ini ada 3 tingkat
bahagian solat. besar n atas bukit..


Dan kebanggaan universiti ku, kami ada jetty dan pantai sendiri..
wahahahah...
kalo kami tensen2...so ke sini la lokasinya
lihat ikan2 dikawasan jetty, lihat laut, ombak... best....
lupa pulak nak snap foto lokasi "students" rehat2 untuk liat "Sunset"...
jangan tak tau...boleh tgk sunset ooooo...


Dan akhirnya, terima kasih bersama ku dalam perjalanan
ke univeristi..
kredit foto ini untuk Zarip.

bigfoot: Mohon maaf kepada semua teman2, aku belum sempat lewat blog kalian,
aku semakin sibuk dengan tugas di office persedian untuk outstation..

Rabu, 2 Julai 2008

Silam ..sangat silam!!

Sambil2 aku mengemas album lama
tau2...terjumpa foto ini...
wahahahha
aku tak mau komen banyak..


Ini kisahnya
mamat ini, dia dengan poyonya menghadiri
suatu majlis makan malam di matrikulasinya.

Perancangan difikirannya ketika itu..
lepas acara makan, mau balik bilik, study n tidur...
tanpa disangka ketika acara kemuncak
untuk mengumumkan
Man of the Night n Ladies of the Night..
namanya dipanggil..
dia dengan perasaan terkejut badak alias beruk
terpingga-pingga untuk beberapa saat..
dan dia di crownkan
Man of the Night
wahhahaha..poyo..

Gadis disisinya itu hanyalah gambar hiasan.
heheheh
macam-macam gosip menimpa mereka..
padahal mereka hanyalah kawan..
uhuk uhuk...

Pemberitahuan: Mamat itu hanya menumpang camera sahaja, dan foto ini diambil pada tahun 2000 dan tidak akan kaitan pada waktu sekarang..

bigfoot: harapan.. tiada siapa yang terasa lain macam heheh,.jangan marah..

Selasa, 1 Julai 2008

Adakah Melayu mesti ada keji antara Melayu?

Aku kembali penuh dengan amarah,
bila kumpulan melayu bodoh ini kembali membuat onar,
kan dulu sudah ku pesan, tutup mulut kalian,
jadikan aku melayu terakhir cacian kalian,
aku tersentak bila ada yang disentak,
yang tua dipandang hujung mata,
murah sungguh moral kalian,
nampak agung dimata yang kabur,
tapi tidak bagi aku yang bermata empat.
dulu ku nafi kini ku mengiakan..
ku buka kembali entry ku ini..
harapan melayu bodoh ini terus berhenti..
kata yang tua
"biar luncai terjun dengan labu2nya"


Ini aku alami sendiri, busuk hatinya sekelompok Melayu ini,
mungkin itulah sinonimnya dengan Melayu dan
itulah sekelompok Melayu.

Tetapi aku masih berbangga mempunyai teman,
rakan dan sahabi yang tulus
dari kalangan Melayu yang dikurnia hu Rabbi,
walopun kadang berbeza pendapat kami tetap berkawan satu hati.
dan aku juga selesa berkawan dengan
sahabi dari kaum lain, Cina, India, sebagai....
dan kadang jika tiada sahabi Melayu tulus disisi ,
aku lebih selesa bersama taulan dari kaum lain
daripada
kaum Melayu kalangan sekelompok Melayu busuk tadi..
Bukan aku pengkianat bangsa...
tapi sebab busuknya sekelompok Melayu ini.
Kerana sekelompok Melayu ini, sanggup memburukkan bangsa sendiri..

Aku sedar kelemahan diri,
kadang terleka selaku insani..
ku pohon maaf seawal dulu sekali kepada sekelompok Melayu ini...
cukup sudah aku pelajari bersama sekelompok Melayu ini....
sepelaung hukuman aku dihujani kerana kesalahan diri
tetapi fitnah dan caci digaul sekali
aku redha dan terus berdiam diri...
Kerana sahabi2 berpesan dan mengingati
"Kadang-kadang Berdiam itu Senjata Utuh Pertahan Diri".

Kini

Kata-kata maaf dah terpalit dimulut sekelompok Melayu ini,
janji diucap kata putus..
tapi alangkah busuknya sekelompok Melayu ini,
apakan daya lidah tetap bercabang masih berlaku sikap lama.
Mereka kaku patung bila bersemuka..
Berani ketika tidak bersua..,
belakang tabir angkuh bagai nak pecah gunung dirimbuk.
Bodohnya sekelompok Melayu ini konon sepakat kuat bagai teguh dinding keramat.


Alangkah hebat musyawarah sepakat menghentam diri ini,
kata nista dan konklusi sekelompok Melayu bodoh ini..
kadang berbangga dengan benda dipalit hasad dengki..
atas angin angan2 dipenuhi...
Mungkin sendiri tidak sedar hukuman Ilahi menimpa diri sekelompok Melayu tadi..
Tergamit kembali pesan abah awal-awal lagi
"Hati-hati bersama sekelompok Melayu ini"

Aduhai sekelompok Melayu ini....

Isnin, 30 Jun 2008

Aku anak Melayu laa...

(Ini adalah entry aku yang paling merapu)

Ada peristiwa masa aku

di Melbourne, aku mau buat international call ke Malaysia

untuk wish birthday kawan aku..

jauhkan..yerla..takot kawan tu kecik hati..

aku pakai public phone..
sebab aku tak tau macam mana mau call outside Australia..
so aku call operator..
9 kali aku call operator
baru aku paham macam mana mau buat..wahahaha..
tapi kan aku pakai nama lain...
because all of them cant pronounce my name correctly..
sengal punya operators
"Steve" yeah wahahhaha...
"Hello im steve, i would like to make an international call to malaysia,
can you guide me how to do that?"
wakakaka...

aku anak melayu la weii..prior melayu xda mix mix...
aku tak tau nak cakap apa dah..

kawan aku,
masa study master dulu dari Mnyanmar..
boleh pulak dia tanya aku
"Are you chinese or malay?"
aiyoo kulit aku sawo matang bukan kuning langsat..

Lepas tu ada officemate aku yang Pakistan sorang neh...
"Are you half malay or you know?"

what the hack!!!
dude im prior malay...my dad n my mum is malay.. =P

Ada pulak amoi neh di satu hari yang hening:
"Lengchai,....................."
aku balas balik.."sorry,what did you say just now?"
ko cakap mandarin dengan aku... aiyaaa
mama tolonggg...
aku anak Melayu laaaa,
sapa tengok aku pun tau..kan kan..

nenekmoyang aku je dari Aceh...
tapi tetap Melayu juga...
tapi semua dah bermastautin di Medan...
itu semua saudara2 jauh...jauh n jauh..

btw i love my English Ascent very much....
UK,US or Australia...Malaysia tetap dihati..

wahahahha poyo gila...
macam bagus ja...
puas aku merapu...sangat2 puas...

aku tau ada yang tak suka kewujudan aku,
sebab aku pernah dapat email anda, anda n anda.
peduli apa aku...wahahahha...

Eh korang pernah hadapi situasi macam aku tak?

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...