Selasa, 1 Julai 2008

Adakah Melayu mesti ada keji antara Melayu?

Aku kembali penuh dengan amarah,
bila kumpulan melayu bodoh ini kembali membuat onar,
kan dulu sudah ku pesan, tutup mulut kalian,
jadikan aku melayu terakhir cacian kalian,
aku tersentak bila ada yang disentak,
yang tua dipandang hujung mata,
murah sungguh moral kalian,
nampak agung dimata yang kabur,
tapi tidak bagi aku yang bermata empat.
dulu ku nafi kini ku mengiakan..
ku buka kembali entry ku ini..
harapan melayu bodoh ini terus berhenti..
kata yang tua
"biar luncai terjun dengan labu2nya"


Ini aku alami sendiri, busuk hatinya sekelompok Melayu ini,
mungkin itulah sinonimnya dengan Melayu dan
itulah sekelompok Melayu.

Tetapi aku masih berbangga mempunyai teman,
rakan dan sahabi yang tulus
dari kalangan Melayu yang dikurnia hu Rabbi,
walopun kadang berbeza pendapat kami tetap berkawan satu hati.
dan aku juga selesa berkawan dengan
sahabi dari kaum lain, Cina, India, sebagai....
dan kadang jika tiada sahabi Melayu tulus disisi ,
aku lebih selesa bersama taulan dari kaum lain
daripada
kaum Melayu kalangan sekelompok Melayu busuk tadi..
Bukan aku pengkianat bangsa...
tapi sebab busuknya sekelompok Melayu ini.
Kerana sekelompok Melayu ini, sanggup memburukkan bangsa sendiri..

Aku sedar kelemahan diri,
kadang terleka selaku insani..
ku pohon maaf seawal dulu sekali kepada sekelompok Melayu ini...
cukup sudah aku pelajari bersama sekelompok Melayu ini....
sepelaung hukuman aku dihujani kerana kesalahan diri
tetapi fitnah dan caci digaul sekali
aku redha dan terus berdiam diri...
Kerana sahabi2 berpesan dan mengingati
"Kadang-kadang Berdiam itu Senjata Utuh Pertahan Diri".

Kini

Kata-kata maaf dah terpalit dimulut sekelompok Melayu ini,
janji diucap kata putus..
tapi alangkah busuknya sekelompok Melayu ini,
apakan daya lidah tetap bercabang masih berlaku sikap lama.
Mereka kaku patung bila bersemuka..
Berani ketika tidak bersua..,
belakang tabir angkuh bagai nak pecah gunung dirimbuk.
Bodohnya sekelompok Melayu ini konon sepakat kuat bagai teguh dinding keramat.


Alangkah hebat musyawarah sepakat menghentam diri ini,
kata nista dan konklusi sekelompok Melayu bodoh ini..
kadang berbangga dengan benda dipalit hasad dengki..
atas angin angan2 dipenuhi...
Mungkin sendiri tidak sedar hukuman Ilahi menimpa diri sekelompok Melayu tadi..
Tergamit kembali pesan abah awal-awal lagi
"Hati-hati bersama sekelompok Melayu ini"

Aduhai sekelompok Melayu ini....

25 ulasan:

*SiRibenMerah berkata...

they are losers!!
abaikan je golongan sebegitu..
jgn sedey2 yek.. be strong..
just stay calm n cool...
chaiyok..\(^,^)/

bash to miss riben berkata...

MissRiben,
yeah agak loser juga la mereka tu..hikhik,no worries, tidak pernah sedih2 pasal mereka. Buang karan saja..Haip..

ita.itu berkata...

wah syahdu ayat2 ko nih..bravo2

zura lias berkata...

kesian jd melayukan?tp sy bangga sy melayu walaupun org luar nampak melayu lemah..yg penting..bile org tgk melayu..org tau sy Islam.. :D..nice entry..

BasH berkata...

ItaItu,
hehehe..tq tq...aku tgh marah2 ttp cool nehh..syahdu campur geram jadi hasilnya "syahram" hikhik..


Zura,
awak, sy pun xtau nak kata apa, melayu ada yang kuat ada yang lemah, ada yang berhasad, ada yang bersih...
skrg susah nak kata melayu itu islam..haihhh..

diana bochiel berkata...

panjang bgt postingannya...
mata Na pedes...
hehehehe...
bacain...

Syam berkata...

alahai...satu nukilan sesuai dengan isu hangat masa sekarang. DSAI la

cheers,

syam @ http://aeropama.blogspot.com

BasH berkata...

Diana,
hehhehe sory deh..gw mulanya mau typein dikit aja tp emosi amat terus idea yang dateng n dateng..heheh..


Syam,
opss...tak berniat lak nak ditujukan untuk itu..hehehe isu berbangkit pada waktu yang sama aa..lalalala.

nindya berkata...

hei Bash, aku kelewatan pas kamu masak tuh.. kirimin dunk hehehe.. eh aku udah link kamu..

BasH berkata...

Nindya,
hey..heheh...iya deh kamu kelewatan..tq ya nindya..nanti aku lakukan yang sama ya..

eedany berkata...

wawawa... boleh tahan ko punya ayat bash. Penuh pengertian...

:)

BasH berkata...

Eedany,
hikhik..boleh la...suka sia neh ayat bunga2....

Mak Su berkata...

alamakk, bila nak sedar ek?

Razies berkata...

aku tak berapa faham lah bash..hahaha...anyway...
js stay cool..js go wit the flow~~

BasH berkata...

Maksu,
hehehe xtau la maksu...


Razies,
wahahhaha, hang takyah la paham weii..bahasa tinggi tu...hikhik...

ryann berkata...

kita sendiri menjadikan melayu yang bagaimana. maka kita sendiri yang membentuk melayu itu yang dilihat bagaimana. kita sendiri kena jadikannya dipandang terpuji. kita sendiri kena mengharap dan mendoakan melayu yang lain agar bersikap baik insaninya. kita melayu yang bersyukur ya bash. harap melayu yang 'lai' itu berubah

BasH berkata...

KakYan,
betul kak sgt2 bersetuju dgn kak..
harap sgt melayu2 lain berubah...Amin.

Kak Kasih berkata...

sering ungkapan yang terdengar... melayu itu layu dan mudah lupa. kita cepat marah, cepat melenting tapi jarang sekali kita berdiri di hadapan cermin untuk melihat kekurangan sendiri. kerapnya kita terlalu asyik menghitung kelebihan sendiri sehingga lupa tiada yang sempurna melainkan DIA.

bash.. melayu yang kita genggam sebagai jati diri sebenarnya terlalu indah tapi kerana segelintir.. keindahan itu kian sirna. semoga kita tidak terus terleka diulit lena yang panjang..

Farazila berkata...

xkan ku biar melayu bodoh ini kembali seperti dulu lagi.

BasH berkata...

KakKasih,
betul kak, bash sangat2 setuju degan akak...harap melayu itu terus bangun n sedar dari mimpi2 ini..


Farazila,
=) tidak dapat ku ungkap apa2 untuk itu...ku cuma berharap dan berdoa..

Mike.... berkata...

sabar bro..sabar..;D

amarhafizi berkata...

ko marah melayu yg mana ni? hehehe majoriti ke minoriti? ada ke yg minoriti? hahaha

BasH berkata...

Mike,
wiehie..yeah aku sabar neh..


Amar,
heheh melayu minoriti kot..hehehhe.

thafiexq berkata...

sentap betul ngan entri ni.. heheh

BasH berkata...

Thafiq,
heheh sentap ek...trima kasih kerana dapat menghayati..hehe

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...