Sabtu, 5 Julai 2008

Perjalananku di Kota Kinabalu: UMS episod 1

Awal tahun 2007,
aku kembali lagi ke
Kota Kinabalu sebagai "tourist guide"
kepada kawan2 ku.
Dorang ajak, aku join je...
almaklum, selok belok jalan di Kota Kinabalu dan
daerah berdekatan
sudah dalam genggaman ku
wahahahha.
Jom aku bawa korang semua ke
Universiti ku..
Universiti Malaysia Sabah

Dari pintu masuk anda akan sampai ke
Dewan Canselor.
di dewan ini la
majlis konvokesyen aku berlangsung dahulu..
terlalu besar dewan ini..amat2 besar..


Dan kita terus ke puncak bangunan pentadbiran universiti.
Ini pemandangan dari puncaknya..

Nampak tak masjid disana..itula Masjid UMS
masjid tempat aku bersolat, diatas bukit letaknya.
paling tinggi..dan kelihatan juga kubah dewan canselor.


Ini tempat pengajianku
School of Engineering and Information Technology.
(Sekolah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat)


Dan ini pula kawasan kolej kediaman ku tercinta.
Kampung C.
Asrama tempat tinggalku..
Bloknya disebelah kiri dan dibelakang bangunan yang anda nampak ini..
blok aku belakangnya bukit...so kalo waktu hujan
sejuknya fuhhhh....tidur memang nyaman...
tapi awas...
bukit ini menyimpan rahsia yang tidak dpt dilihat mata kasar.
heheheh


Ini la Masjid universiti ku...
dan bahagian dalam...masjid ini ada 3 tingkat
bahagian solat. besar n atas bukit..


Dan kebanggaan universiti ku, kami ada jetty dan pantai sendiri..
wahahahah...
kalo kami tensen2...so ke sini la lokasinya
lihat ikan2 dikawasan jetty, lihat laut, ombak... best....
lupa pulak nak snap foto lokasi "students" rehat2 untuk liat "Sunset"...
jangan tak tau...boleh tgk sunset ooooo...


Dan akhirnya, terima kasih bersama ku dalam perjalanan
ke univeristi..
kredit foto ini untuk Zarip.

bigfoot: Mohon maaf kepada semua teman2, aku belum sempat lewat blog kalian,
aku semakin sibuk dengan tugas di office persedian untuk outstation..

32 ulasan:

Great Teacher BaniHassim berkata...

Kenang mase silam ke??
Nostalgic kan???

BasH berkata...

GTBH,
heheh a'a cikgu...sy suka benar igt balik crita2 lama...best..hehe.

Honeylemon berkata...

harus bash kembali lg ke sabah... byk da perubahan....

BasH berkata...

Honeylemon,
yups harus, heheh nak tgk sendiri apa yang berubah..sentiasa diupdate oleh kawan2 kat sabah sana...heheh..

~ mizzAmy ~ berkata...

~ siap ada jetty dan pantai ker? bestnya.... kat UPM tuh pokok2 jer banyak. dah la warga UPM tuh ramai, sesak jer... tengok UMS cam tenang, mesti best kan? ~

BasH berkata...

MizzAmy,
yup ada jetty n pantai yang berpasir..heheh...kan UPM byk pokok kan...UMS ada pokok ada bukit ada laut..heheh yups best, mmg tenang...tambah lepak2 ngn kawan2 lagi la syiok..

*SiRibenMerah berkata...

wahhhh.. sungguh menareks la UMS.. neh mesti selalu ngedate tepi laut neh =P

*teringin nk g Sabah la.. hurmmm, ade ke yg nk membawa tak?? owhh, x de yek..
kne la g jenjalan sendiri neh =P

eedany berkata...

bila nak dtg KK lagi bash? Harus bawa si dia bersama...

1borneo siap udah tu bash...

;)

Tony berkata...

bagus-bagus tempatnya ya mas :)

BasH berkata...

MisRiben,
yups the best university ever.. ada rezeki sampai la tu sabah.


Eedany,
xtau lagi la eedany, ada masa pegi la kot..jumpa famili angkat..

BasH berkata...

Tony,
yup, amat bagus tony...best..

Mike.... berkata...

wah..asyiknya ada pantai dkt college..ha.ha..kalo di tempatku cm bs liat gunung,bro..;D

BasH berkata...

Mike,
iya mmg asyik...heheh di univrsiti aku juga bs liat gunung...kalo di awal pagi dpt liat gunung kinabalu..ehehe..

bluecrystaldude berkata...

Wah lawanya UMS. Never been there (or in Sabah, yet). Here, in USM engineering campus, we only see palm oil trees. Haha

BasH berkata...

BCD,
heheh yeah mmg lawa UMS neh...USM..yups heard about that place..palm oils je kan..hikhik

Razies berkata...

oh...sabah..kalu hang nengok depan korner masjid tu..depan ckit lagi..belok kanan..hang nampak lah rumah aku...knapa tak singgah woi?..haha..

Mak Su berkata...

bukit ada rahsia? wah..!

faisal berkata...

wah wah bro ni..mengimbas kisah silam nampak,hihi..:P kekadang pergi tpt2 lama kita belajar dulu mmg teringat dulu2 zaman belajar kan..nape tak bawak sidia skali bro?hihii..

syam berkata...

kat mana lagi tempat yang best kat sabah tu bash? bg tahu aku sket

cheers,

syam @ http://aeropama.com

BasH berkata...

Razy,
wahahah..yaka? serius weii aku xtau langsung fakulti aku tu rumah hang..wahahha..brapa lama dahhang dok tang tu?

Maksu,
hehehe betul maksu, bukit tu mcm2 crita ada..hehe

BasH berkata...

Acai,
hehehe imbas sket2 ja..tetiba rindu tempat studykan..tu yang nak imbas balik tu..c dia?heheh dia ada jawapannya..


Syam,
wahhaha byk tempat best oo..hang tanya la paan, aku bawa paan la kat sana tu...hehhe

ixora berkata...

salam singgah..
walau dh hbs studi, Xora masih d UMS..lepak2...last week MSM, sje wat2 bz kt hostel tgk bdak2 br..btoi, jatuh hati dgn Sabah...but not Sabahan..hehe...=)

BasH berkata...

ixora,
waaaaaaaaaaaahhhh anda masih d UMS a..hikhik...byk tu kenangan bash kat sana..mengukir nama tak kira tempat..wahahah...same here, jatuh hati dengan sabah but not sabahan..

Fauzan berkata...

wah..universiti kamu bagus banget bash..pasti mahal study di sana..

kapan2 mungkin aku lanjutin study S2 disana, itu kalo ada beasiswanya.hehe..

sorry baru bisa berkunjung, lagi sibuk nih...

BasH berkata...

Fauzan,
uihhh semua universiti bagus zan, ga ada bedanya. mahal? hehe universiti kerajaan deh..aku juga biaya pakei pinjaman.. insyaallah..aku doain moga lu bisa lanjutin study di sana,,heheh..
ga apa deh,, aku paham..

axim berkata...

Bash!!!

tetiber aku teringat kenangan lalu...dulu aku pernah belajar chem engine dua bulan jer kat UMS nih...masa tuh aku duk kat kuarters kingfisher....tengok masjid tu tetiber rasa rindu..hehe..

*kat sana restoran Maui ada lagi tak??

BasH berkata...

walauweii..kita satu school rupanya..hehe tapi napa 2 bulan je? kalo tidak mesti dah kenal kan..
ooo dok kingfisher ya...hehehe rasa ada lagi..lagi aku gi tu still ada.. segala macam dah bertambah la,..kalo ko turun kk mesti jadi bingung sbb dah lain..hehe

Lily.Lulu. berkata...

cantikkkk ... masa aku gi KK aku lalu depan aje x silap ..

kire ko satu uni dengan heliza af la

hehe
:D

BasH berkata...

LilyLulu,
a'a mmg cantik oo, kalo mlm lagi la..penuh dngan lampu2..
heheh a'a satu U ngn heliza af tu, tp dia tu junior aku a..

ixora berkata...

bash,
xora link blog nih k...skrg xora d bofot, umh femili angkt...next week pulang KK..jom meh g jenjalan kt 1 Borneo...

tuk si AXIM skali, x nk dtg sabah dah ker..? hehe...

RMA berkata...

aku penah g UMS..
memang terancang abes pembangunan die..
cool beb..!
tahniah jd warga UMS..:P

Tanpa Nama berkata...

dat place is nice. but, do U guys ever been to UMS KAL in Labuan?

One word to describe, SUCKS!!

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...