Isnin, 30 Jun 2008

Aku anak Melayu laa...

(Ini adalah entry aku yang paling merapu)

Ada peristiwa masa aku

di Melbourne, aku mau buat international call ke Malaysia

untuk wish birthday kawan aku..

jauhkan..yerla..takot kawan tu kecik hati..

aku pakai public phone..
sebab aku tak tau macam mana mau call outside Australia..
so aku call operator..
9 kali aku call operator
baru aku paham macam mana mau buat..wahahaha..
tapi kan aku pakai nama lain...
because all of them cant pronounce my name correctly..
sengal punya operators
"Steve" yeah wahahhaha...
"Hello im steve, i would like to make an international call to malaysia,
can you guide me how to do that?"
wakakaka...

aku anak melayu la weii..prior melayu xda mix mix...
aku tak tau nak cakap apa dah..

kawan aku,
masa study master dulu dari Mnyanmar..
boleh pulak dia tanya aku
"Are you chinese or malay?"
aiyoo kulit aku sawo matang bukan kuning langsat..

Lepas tu ada officemate aku yang Pakistan sorang neh...
"Are you half malay or you know?"

what the hack!!!
dude im prior malay...my dad n my mum is malay.. =P

Ada pulak amoi neh di satu hari yang hening:
"Lengchai,....................."
aku balas balik.."sorry,what did you say just now?"
ko cakap mandarin dengan aku... aiyaaa
mama tolonggg...
aku anak Melayu laaaa,
sapa tengok aku pun tau..kan kan..

nenekmoyang aku je dari Aceh...
tapi tetap Melayu juga...
tapi semua dah bermastautin di Medan...
itu semua saudara2 jauh...jauh n jauh..

btw i love my English Ascent very much....
UK,US or Australia...Malaysia tetap dihati..

wahahahha poyo gila...
macam bagus ja...
puas aku merapu...sangat2 puas...

aku tau ada yang tak suka kewujudan aku,
sebab aku pernah dapat email anda, anda n anda.
peduli apa aku...wahahahha...

Eh korang pernah hadapi situasi macam aku tak?

33 ulasan:

Gudang Kambing berkata...

paling operator juga udah bisa baca, kalau U steve Malaysia

BasH berkata...

GK,
wahahaha...nama penuh ku saiful bashie, tp aku cuma bilang sama operator saiful...ga juga betul2 sebutannya jadi dari saiful tukar steve..hehe

KAKTINY berkata...

situasi camner tuh?.. situasi merapu meraban?.. selalu.. hehahahah...

'j u z z' u n m e berkata...

xde la pengalaman centu..tp adik ppn slalu la cina dok speaking mandarin ngan die..hehe~ btw..u kena sampuk antu mix kot nh..tu yg slalu org igtkan mix..hee

Mak Su berkata...

wah... best gaks ek, mesti muka mcm pan-asian

BasH berkata...

KakTiny,
wahahaha kak, tahniah2...situasi kita sama...heheh..


Zarith,
ouhhh adik u selalu kena ek...heheh..kan itu la tu...kena sampuk antu mix kot...ini sy muka mmg prior melayu punya..hehe

BasH berkata...

Maksu,
ehhh xda la maksu, muka sy muka typical malay maksu...mmg xda pun pan-asian..betulll.

~ mizzAmy ~ berkata...

~ hye steve. hehehehehe.... nie mesti muka cam chinese2 kot sebab tu la org selalu salah anggap. next time, belajar ckp cina. nanti2 leh la tipu jd org cina. :P ~

BasH berkata...

Mizzamy,
wahahah jgn lorh cenggitu...segan la pengge sama steve...wahahah..
ishh xda langsung chinese look benda...sket pun xda ooo...muka melayu tipikal..

Lily.Lulu. berkata...

steve ? wahh .. glemer nama ..
huhuhuhu ...

bab yg email2 tuh .. ko wat derk je
org x kenal kita dan tak tau kita
dorang nampak dr luaran aje ..

just relax je yeh

Mr.Bearzz berkata...

sama laa kita.... muka aku ni rupa cina kaa??? adoii.... mak bapak aku melayu laa oii kecuali belah bapak aku drketurunan diraja patani... sengal btoi cina2 yg mau ckp dgn aku,......

thafiexq berkata...

hahaha.. klakar la operator ni

Aleeya berkata...

Oppsss sorry bash, can u speak malay??haksssssss:))

Honeylemon berkata...

wah lengchai.. u kena amik kursus bahasa mandarin...hehehe...

Fauzan berkata...

tambah ga ngerti nih aku.
but no problem..

aku baru tau kalau kamu asalnya dari aceh. aku banyak punya teman dari aceh lo bash..

BasH berkata...

LilyLulu,
wahahah glamer ek...hikhik..
yeah itu la yg aku buat, aku buat tak kisah pun apa2..wahaha.


MrBearzz,
wahh ko pun ada pengalaman ek..yeah aku tak keseorangan...erk keturunan diraja ek...ampun tuanku..hehehe..


Thafiexq,
huhuhu,tu a..operator australia...pelik tul..

BasH berkata...

Aleeya,
wahahahah...yesss sure2 i can speak malay very well..


Honeylemon,
hikhik...itu la tu...dari dulu pikir nak amik tu.


Fauzan,
aduhh masih ga gerti deh...senang banget bahasanya yg gw pakei..
my great grandfather was from aceh..

EpaL c0keLaT berkata...

Wooo...Lengchai ;;) (adekah anda berase sedikit prasan, bler mengetahui makne sbnr pkataan tsebut?)

ryann berkata...

mesti bash punya rupa berwajah campuran. tu banyak tekaan. atau mungkin mereka tidak tahu bagaimana wajah melayu

Tony berkata...

nyamannya ke melbourne..kapan ke indonesia nya nih??

BasH berkata...

EpalCokelat,
wahahhaha, sblum tu mmg sudah tahu maksudnya..masa tu tersipu2 jugak la..aiya lengchai...wahaha


KakYan,
xda pun kak...rasanya dorang xtau wajah melayu tu macam mana.


Tony,
hehehe betul tony, melbourne nyaman skali...indonesia ya? udah sampei..tapi sestgh kawasan aja..

Razies berkata...

Apa yg ko merapu nih?
hehehe..naseb dorg tak fikir engko ne Osama bin Laden..kalu tak..lagi nahas engko...hahaha...

Nx tym f jalan2 sumwer..pakai lah baju yg ada tulis " Aku melayu lah woi..."

hahahaha....saje je...pish...

BasH berkata...

Razy,
wahahahhahh hampeh ko razy...osama bin laden piginya...

iyakan, ndak pernah ku pikir sblum neh... nanti aku design baju tu..
ko mau satu ka? wahahha

HarizHazwan berkata...

wahaha...
samo la kito yang bang ya....
adoi....
ak da brapa byak kali da org tgo dbajet ak ni chinese....
uikssss.....
mmg la ade ketrunan cina,
tp da lama da tu...
ak ni gen ke 7 ke ke8 da...
jauh tu....
bosan gler org cina da 4 ke 5 kali da dy tgo ak dlm bhasa ape tah mandarin ke ape ke ak pon tatau....

fuzen hasin berkata...

yeeerrr2....sy pun penah jd cmnih...
penat mau explainn...

eh adik fau IKM amik Teknologi Kimpalan...

BasH berkata...

Hariz,
yooo bro...apa ke hey lu lama xon9..eh salah2..kenapa anta lama tak on9...hikhik..
penah kena gak ke...hariz xpa aa ada gak generasi sana kan..aku neh mana ada sangkut paut ok...aiyaa..


Fau,
U pun kena ada gak mcm tu..heheh pelik kan..
ooo adik U amik teknologi kimpalan. bagus2...hehe

Malim berkata...

huu hu tak pernah plak sbb aku pakai calling card "cool" so dah ada instruction di belakang card or kadang klu malas pakai jer hp sbb ada international allowance

BasH berkata...

Malim,
yeker...heheh serius aku tak reti pakai card2 neh..wahahah better pakai public phone...ada reverse charge segala..hehhehe...itu pun punya susah aku nak paham instruction dia..9kali tu..selamat lain2 operator..hikhik

*SiRibenMerah berkata...

Ya Allah...
Steve pulak jadinya...
ahahaha.. nape yg weng-weng neh??
x kan br lupe jawab fon da weng kot.. ooppssss... hiks.. =P *windu*
Btw, Steve, u are my lengchai in other name.. ahaks =P
Love,
Irene...

*nak jugak tukar nama tuh =P

BasH berkata...

MIsRiben,
wahahahah ntah la xtahu la...ini tahap boring neh, sebab tu kuar smuanya.. yeah tq =* heheh

Eireen Camelia berkata...

kih3... best nyaaa... cina tu plak x psl2 lengchai chong cheng chong cheng.. lenkali jwb ajelaaa.. pkai bahse japan.. mana dia prasan

BasH berkata...

Eireen,
hikhikhik....itu la tu..kalu balas mcm tu lagi tak paham la amoi tu..hehe

ciksue berkata...

Lepas tu ada officemate aku yang Pakistan sorang neh...
"Are you half malay or you know?" -- aku cam paham je soklan tusebab org pakistan tu penah tanyer aku soklan yg same.. n aku paham sgt2 ape maksud soklan dier.... ampeh krempes!!~

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...