Sabtu, 28 Jun 2008

Chef Famili..

Bila ada ruang waktu free,
aku invite kawan2 aku makan di rumah.
Aku masak..wahahaha
dengan memasak semua stress aku hilang..hehehe
bestnya.
so hari tu aku masak
Nasi Putih Mix Vegetable with chicken stok.
Kawan aku kata sedap wahaha..
Lauknya
KailanMasakBelacan
Baby Corn and Fishball with Oyster Sause
Cucur Ikan Bunga Air
(Ikan tu Bunga Air)
Ikan Bunga Air nie kecik je..makan panas2 sedap, manisnya tersendiri
kalo di pasar tu orang jual murah.. orang tak beli
sebab orang tak tahu nak masak apa dengan ikan ni.

Yups kegemaran aku memasak...
almaklum
datang pun dari family memasak.
resipi di atas ada aku amik dari mama aku, makcik n maksu.
Maklong aku paling best dia masak nasi himpit..kuah dia sedap.
cucu2 dia tak makan...heran aku.
MakLang aku, dia ada bisnes, dia jual kuih2 sejuk beku..
selalu aku amik dari Maklang aku,karipap, sangat sedap..
PakJang aku pun bisnes juga...selalu orang tempah kat dia nasi tomato n lain2 nasi..
tapi kalu time raya dia suka masak bihun sup..licin aku hirup sup tu..
MakAndak aku, dia suka masak lontong....cucu2 dia suka makan.
MakUda aku lak...selalu dia masak nasi lemak..makan aja
MakTeh n Pakteh aku lak...selalu juga buat makan2 dekat rumah dorang,
buat mee bandung....kadang2 anak2 dorang yang masak..
MakTam aku, selalu hantar Puding Telur kat rumah aku...
mmg "favorite".. aku makan sorang je..hehe..
Makcik aku lak...suka crita resipi2 baru dia kat aku...aku dengar je..
sampai terhafal..hehe
Nasi daging Maksu aku best...masak kawah besar.
Maksu Kedua aku lak lagi best...Ayam Percik Carrot dia..fuyoo..
Masa sepupu aku kahwin, Maksu Kedua aku masak untuk
santapan
Raja Muda Kedah,
Tunku Haji Abdul Malik Ibni Al-Marhum Tunku Sultan Badlishah
n Tuanku Raja Puan Muda,
Tunku Hajjah Sharifah Raudzah Binti Al-Marhum Sultan Hisshamuddin Alam Shah
dia masak 3 ekor Ayam Percik Carrot..
Tuanku Raja Muda n Tuanku Raja Puan Muda makan sikit je ayam tu...
so dibelakang tabir...
ramai dah yang "aim" ayam2 tu..
wahahahah..
Mama n Abah aku takyah cakap la...mmg memasak juga..
Ini kalo aku habis malas nak masak, aku masak n makan ini jer..


kalo ada masa, aku masak untuk korang ya..wahahah..

42 ulasan:

*SiRibenMerah berkata...

amboihhh..
menggoda tau sume resepi dlm pic..
aishhhh..
semua terror masak yek..
adeshhhh...

*saya malu*

faisal berkata...

perrrggghhh, terer betul ko memasak bro,huhu...aku rase macam nak pi umh ko je,hehee..cucur ikan bunga air tu aku tak pernah dengarlah?hehehe

cendawanintim berkata...

yer, tunggu nih...

BasH berkata...

MisRiben,
hehehe menggoda ya..itu baru resipi blum rasanya kan...heheh.
kita memasak untuk puaskan hatikan hati orang..betul tak..


Acai,
mai mai...sila2..heheh hang cakap ja nak mai bila...heheh insyaallah aku masak..Ikan tu orang kedah pangge Ikan Bunga Air..so dia seswai wat cucur je...kalo masak lain tak sedap..

BasH berkata...

CendawanIntim,
hikhik...tunggu jangan tak tunggu..

GadisHijau berkata...

1st time denga nama cucur ikan Bunga Air..ape tu Bash? bagi resipi and bagaimana nak cari ikan tu..cam menarik lak nak cuber..huhu

BasH berkata...

GadisHijau,
yerla Ikan tu diberi nama bunga air.. so digoreng salut tepung mcm cucur. sedap weiii...baik ko cuba. ikan nie susah nak jumpa la...ari tu je aku nampak kedai bawah tu jual so aku suruh kawan aku beli...ko campur je tepung jagung n tepung gandum...kalo nak lagi crispy ko pakai tepung goreng pisang tu..letak garam sket pastu celup dengan telur...dah siap.

Kristina Dian Safitry berkata...

bash..kapan masak enak buat aku? tiap hari dian makan diluar nih. gak pernah masak. main ke hong kong dong...akomodasi ditanggung sendiri,he..he...

Tony berkata...

Hobi masak nih Bash..aku yang jauh nih minta dikirim sahaja masakannya :D

BasH berkata...

Kristina,
wahahha kamu ke mari deh dian, aku masakkan utk kamu...aiyo kalo akomodasi ditanggung tuan rumah boleh la aku ke sana..ini tanggung sendiri, berattt..


Tony,
hikhik...tony kalu dikirim ke sana, rasanya smua masakannya udah basi..malahan ada ulat lagi deh..hehe

:: CasaBLanca :: berkata...

arghh..lapo aku tgk gmbo2 neh...aduyai..masak tuk aku jugak bleh..

BasH berkata...

Casablanca,
weii moque, wahahha mai la umah aku.. tapi kena la kctau awal2 kan..

*SiRibenMerah berkata...

owhh.. tidakkk..
jgn le menjamu acai dulu awak.. iskkk.. ini tidak aci sungguh..
saya pon nak mencuba jugakk..
neh yang tetiba rasa sedey nehhh..
huksss =P

Mike.... berkata...

bash,beneran ni bs masak?wakakaka..cool bro!!!
sepertinya enak...hi..hi..

BasH berkata...

MisRiben,
hehhe awak, acai kan lokasi dia lebih dekat cenggitu..
ala awak xyah la sedih2 la...jamu kawan2 kann..


Mike,
bener mike, napa? lu ga percaya ya...percayalah kerna ianya bener..hikhik...mmg enak mike...

~ mizzAmy ~ berkata...

~ ikan bunga air? tak pernah dengar okeyh...

btw, pandainya en bash nie memasak. anak sapa la nie yerk? hehehe..... *i hampeh bab2 masak* ~

syada berkata...

sy pn ske masak klu stress..
hehe..
em,de ek ikan bunga air?
xpnh dengau pn..
huhu =p

Fendy berkata...

bagus la ko ni. laki mithali. hehe

Lily.Lulu. berkata...

x penah lak aku dengar ikan cucur bunga air ...

pelik pelik ...
tapi kalo ko rajin, masak lebih2 ye
anta kat aku nanti
:D

wawa berkata...

bash buat org lapar dahhhh.. haha... rajin nye masak.. ;) oh ye x ye, nk bgtau... YOU'VE BEEN TAGGED! :P

endah berkata...

bash....hebat juga kamu dalam masak memasak, saya yang perempuan aja sampai malu karena ngga bisa masak.....boleh dong kasih tau recipe nya

BasH berkata...

Mizzamy,
tak penah dgr ke? hmmm mgkin sesetgh tempat panggil lain kot..
Boleh blajar kan masak kan..


Syada,
suka masak gak ek...yeahhh...
ada tu ikan tu..wujud..tp susah nak jumpa org jual..


Fendy,
hampeh ko, wahahahhah yeah aku mmg laki mithali nehh..

BasH berkata...

LilyLulu,
ko pun xpenah dgr pun ke? asal smua org xpenah dgr ya... heheh nanti wat gathering ke...sempat aku masak.hehe..


Wawa,
a'a rajin gak le..heheh alamak wawa kena tagged ke...byk lagi tak nak kena wat neh..slamat lebih kurg sama je hehe.


Mbak Endah,
hehhehe boleh juga la pandainya...hehe mbak kalo mau resipinya bs deh dkasi..heheh

E-Tavasi berkata...

Aduii :) sedap ni mahu di makan bash
minta sikit.. hehe silap minta banyak lah

Syam berkata...

wah, kau memang lelaki ideal. saham tinggi woo kalau laki pandai masak. caya ah bash. kagum kagum

cheers,

syam @ http://aeropama.blogspot.com

Malim berkata...

camner rupa ikan bunga air tu?

*SiRibenMerah berkata...

wahh..
ramai yang mengagumi incik ensem saya neh..
saya pon begitu..
oppss.. terlebih sudah..

malu la..=P
lariiiiiiiiiii~

emyl berkata...

apsl masakan berasaskan sayur jek nieh
1 jek yg bukan sayur
haishhhhhhhhhhh
masalah btol la klu sayur byk2 nieh

imz berkata...

leh buat menantu nih....ai tak der plak anak pompuan...heehhee...ntla..ai dpt anak pompuan...ehhehe

KAKTINY berkata...

baguihnyer... adik ipar kaktiny single lagi.. leh jadi biras kaktiny nih.. bertuah anak mak..

senang bini sok.. bagitau ja nak makan apa.. baguih baguih..

Shila berkata...

Bagus...bagus...jarang ada lelaki yang minat dan pandai memasak pada zaman sekarang ni...

nadia yuna berkata...

wah. nasi goreng & sayur kailan itu telah menggoda saya! selamat gambaq je. kalau depan2. telan air liur je la. =p

hah. beruntungnya cik.. di hati kau itu. hohoho. senang ni. leh tolong2 turun dapo nanti

=)

BasH berkata...

Etavasi,
hehehe mmg sedap..dari sikit nak banyak ya..hehehe..


Syam,
wahahahhah (aku tersipu malu)..saham tggi ek... ada ke org mau kat aku ne..rupa pun xda...


Malim,
ikan bunga air tu kecik2 jer..kadang2 orang keliru dengan ikan bilis..

BasH berkata...

MisRiben,
lalalalala, awak jgn la gitu sy segan dah neh...wahahah..


Emyl,
eh u xleh makan sayur ke? ada pantang ke? ke xlalu makan heheh...sayur bagus la utk kesihatan..dulu xmakan ga, tp skrg dah makan..


Imz,
wahahah...jgn la cenggitu..nanti mcm bapak ngn anak plak kalo dimenantukan hehe...

BasH berkata...

Kaktiny,
wahahaha kak jgn gitu, nanti ada orang marah ooo...dia senantiasa memantau...hikhik opss terlebih sudah..


Shila,
hehehe tq tq...ada ramai actually tp masing2 taknak tunjuk kehebatan..segan2 kucing..


NadiaYuna,
awak tu bukan nasi goreng, itu nasi puteh jer..heheh..kan kan selamat gambaq ja...

axim berkata...

wooww Bash..aku pun suka memasak...nanti boleh la mintak resepi ngan ko yek..nasi putih masak camtuh aku suka...yang ikan bunga air tuh memang have no idea...tak penah dengar...

waahhh segala mak andak pak andak sumer memasak yek..baguih duk adooo noooo...

Kak Lady berkata...

Bash...ikan bunga air tu ikan ape? Kenapa tak amik gambar dia ketika belum digoreng...nak jugak tengok...

Salam kenal dari kak lady

BasH berkata...

Axim,
wow yes yes jumpa gu dah....wahahah
weii ok ja nak resipe merapu aku...hehehe...ala pasaipa smu xtau ikan bunga aiyaq huh...adoiii...


KakLady,
ikan tu kecik2 tapi besar dari ikan bilih...colourless... hmmm nanti insyallah ada peluang g pasar sy take pic..

thafiexq berkata...

menggoda dan digoda btol! poskan makanan 2 leh.. hehehe

BasH berkata...

Thafiq,
wahaha..g mana mau pos ya...nanti aku pikir...aiyakk..

amarhafizi berkata...

aku tengah lapar ko bleh post pasal makanan plak~ demn yu man! hahaha

BasH berkata...

Amar,
wahahha..lapar ubat dia..makan wei makan..hahah

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...