Sabtu, 22 November 2008

My 2nd trip to Viet Nam : Ha'Noi

Ini entry aku yang tertunggak..hehe
mgkin ada yang tau, mgkin ada yang xtau..
mggu lepas aku ke Hanoi, Vietnam untuk bercuti..
ini kali ke 2 aku ke VietNam.
pertama kali dulu aku ke Ho Chi Minh City
dan kali ni ke Ha'Noi pula...best sgt, dpt release dari tekanan2 kerja..
company sponsor...fully sponsored...
bawa duit nak makan n shopping je..heheh
so aku ada snap foto2 semasa aku di Hanoi..enjoy la yer.

Saat touch down di International Airport Ha'Noi.Sampai dah malam.
Suhu pada waktu ini adalah 20'c..sejuk.


Ini adalah hotel tempat kitaorg menginap..besar n best..hehe
suhu pada saat ini 22'C. Angin yang bertiup sejuk..


My room...hehe besar jugak bilik dia...bathroom pun besar...


dan aku posing sket...wahahah..depan hotel je.

Hari pertama, kami bertolak ke Halong Bay...teluk yang cantik
dan terkenal di Hanoi neh..
perjalanan 4jam dari bandar Hanoi.

Melalui jambatan ini yang merentasi Red River..
besar sungai ini..
dan tidak dilupakan ada tol...haa ini foto tol di highway Hanoi..

heheh tidak berwarna...dan mmg cara pengurusannya agak pelik sket..
nak tau? kena la datang sendiri ke Hanoi..=P

Perjalanan memasuki kawasan kampung ..

ada pokok pine...pokok ni hanya boleh hidup dikawasan sejuk.
ada kisah disebalik penanaman pokok pine ni.

"Presiden Ho Chi Minh yang mengarahkan penanaman
pokok ini pada waktu itu.
disebabkan iklim di asia tenggara adalah tropical..ramai
orang mencemuh cadangan presiden ini..
presiden pun mencabar rakyat jelatanya,
jika pokok ini boleh hidup dikawasan ini,
ini menunjukkan Viet'Nam mampu melakukan sesuatu yang mustahil.
dan terbukti...pokok ini dapat hidup..


Nah dah naik kapal...ready to cruise along this beautiful bay..

Sebelum tu group pic please..hehe..


Aku pun berposing atas kapal neh..Ladies smile..


Wow beautiful sky....


the Halong Bay..


Coolness...



OMG!! magnificent rock formation..


the famous kissing rock...
if u see properly it's look like a roaster n a hen kissing..hehe
that was the local said..


skrg kitaorg sampai dekat salah satu destinasi..nak explore the caves..


haaa cuba korang tgk betul2...mcm Dancing Lion kan kan..
cuba tgk betul2 yang atas tu kepala singa...tinggikan imaginasi anda..
orang Vietnam pandai berimaginasi..hehe


ni diatas kawasan gua tadi...jetty untuk kapal2 berlabuh..cantik kan.



Dan abis tour kat Halong Bay, kami pun balik ke Hanoi..
masing letih2..
penat Ok memanjat tangga2 yang beratus2 nak explore gua2 tu..


dan aku berjaya snap this beautiful sunset..


hari berikutnya aktiviti bebas..aku n team berjalan2 sendiri..
suhu ketika ini 21'C..sejuk je angin dia bertiup.


aku guna teknik tangan untuk bergambar..wahahah..
Kawan2 cepat masuk dalam bulatan...



the famous Hoan Kiem Lake..


CK @ Ha'Noi KFC @ Ha'Noi


Jambatan nak gi Ngoc Son temple..

DaH penat berjalan, kami pun cari tempat makan
yang pasti Halal..

Nisa Restaurant....mana tau korang ada yang planning nak gi Hanoi..
ada je restaurant2 halal..yang penting pandai la cari.

Lepas makan, kami gi nonton Water Puppet kat
Thang Long Water Puppet Theatre
fames ni di Ha'Noi..
mcm kita kat Malaysia ne wayang kulit a..
wajib tau korang tgk kalo dtg Ha'noi..
sbb kehidupan penduduk Ha'Noi sendiri tak boleh berpisah dengan air.
Ha'Noi sendiri bermaksud air..




The next day..kuar lagi jalan2 nak gi bershopping pulak..
culture kat sini lain sket, aku pun xtau nak crita mcm mana.
Korang kena datang feel sndiri..hehe


Market yang femes kat Ha'Noi neh...Dong Xuan..jangan lupa..bargain sampai
harga yang paling rendah yer..alaa mcm la xbiasa.hehe

pastu aku ajak kawan2 aku gi jalan2 kat Hang Luoc Road..
Sebab apa?


Sebab ini, heheh nak ziarah masjid yang satu2nya di Ha'Noi.
Masjid Al-Noor..
nak masuk ke dalam pintu depan kunci, kemudian kami disapa
seorang wanita yang membawa kami ke pintu lagi satu
dalam kawasan rumah dia, mgkin famili dia neh penjaga masjid di kot..hehe


Malamnya aku kuar jalan sndiri gi Thien Quong Lake..
sampai sesat2... wahahaha.

Ha'Noi ni banyak tasik ooo..


Dan akhirnya..aku ready untuk pulang ke Malaysia..
yey..alamak..kakjah interframe lak..wahaha


16 ulasan:

CAHAYA berkata...

best tak hanoi ni? dr segi tmpt melawat n shopping? murah ke? mahal ke? berbaloi tak bg sesiapa yang tak disponsor utk pegi?

BasH berkata...

Cahaya,
hanoi ne? besh2..tempat melawat banyak, shopping pun murah, macam bash beli kain2 silk n kain nak buat baju kemeja n seluar, murah sgt...ditambah dengan tawar murah2..murah jer...yup mmg berbaloi walopun tidak disponsor..yang penting rancang perjalanan anda.

*SiRibenMerah berkata...

wahhh..
bestnye jenjalan..=P~

*nice pic.. but, incik apesal nampak cam gemok?? ooppsss~

~ mizzAmy ~ berkata...

~ bestnya dpt pi bercuti. ~

axim berkata...

patut la lama ko menyepi..pi holiday upanya..

welkam bek!!

have a gewd day yaa!!

aeropama dot com berkata...

gila lama menyepi. gi hanoi rupenya. mesti best kan?

ps: kawan gue pn ade ke hanoi. dan die pn ade dlm gambar2 di sini

fiza berkata...

ini org suka berjalan la... ada beli cenderahati kt chek x? ehhehee

H2 berkata...

ermmm...
agak2 la kan bro...
klu g turki ngn g hanoi,
mana best ah???

psl igt nk g turki ngn greece cuti 1st sem nih...
haih...
hahaha ;p

H2 berkata...

owh, sori, lpe nk gtau, saya disini dgn rasminya mengumumkan pelancaran travelog saya ulung2 kalinya....

sila check senarai blog aku eh bro...
wahaha.....

ryann berkata...

bestnya dapat duti. shopping abis le bash

IdaShah berkata...

cantik nya tempat tuh
syiokk arr jalan2 free

slumbeRAJA berkata...

bestnye gi melancong. jeles la tgk. one day nanti pegi la. ade try makan bende2 aneh ke kt sane. hehe ^^

BasH berkata...

Lama aku balas komen kawan2 ek..hehe

ribenmerah,
best sgt jalan, gemok ek?

==================================

mizamy,
best sgt amy..hehe mcm nak cuti sepanjang tahun je.

==================================

axim,
a'a aku gi holiday,,,heheh

BasH berkata...

syam,
heheh xda la menyepi mana pun, ada ja..tp jarang bloging ja..hehe

===================================

fiza,
yeah..hehe hobi ku berjalan2. cenderahati, tak cukup nak bagi ramai2..sowy..hehe

==================================

hariz,
baik ko gi turki, hanoi neh asia tenggara ja..dekat...baik ko abis kan pusing kawasan dekat2 ko tu dulu, hanoi tu ko gi lenkali k.

BasH berkata...

kakyan,
a'a kak..shopping sakan neh..hehe

===================================

idashah,
mmg cantik, tp ada gak yg xcantiknya..hehe, kalo jalan2 free lagi la syok.

==================================

SR,
jeles jgn xjeles..hehe..yeah 1 day gi a melancong sana k..uihh mana ada makan pelik2..kita makan yg halal ja..hehe.

Farazila berkata...

wah..
best nye bercuti...
lain kali ajak r..
hehehhe
best dpt jumpa bash smlm...14.12
manager tuhhh...betulla selama nie yang diperkatakan..
hehehhe

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...