Selasa, 13 Mei 2008

Ini suatu kisah.....takda la berdarah..

Uhuk uhuk,
ini suatu kisah di mana penglibatan aku
dalam aktiviti sosial negara..
wahahaha..
Sedang aku melihat2 koleksi foto2
lama2 semasa
Program Latihan Khidmat Negara(PLKN)
teringin jugak nak post dalam blog ini untuk berkongsi bersama
mengimbau kenangan yang best sangat bagi aku..


Cantikkan dorg nie berbaris, tapi yang belakang skali tu degil
keras kepala....aku tengking baru nak baris..hishhh.
Sepanjang PLKN, tone suara aku mmg volume yang amat tinggi
aku tak dpt anggar kekuatan frekuensinya.wahahaha.

1 2
Mereka semua ini la yang telah bersama-sama dan
berdiri teguh dibelakang aku
sepanjang PLKN..
wow berlatarbelakang kan bendara Malaysia dan Sabah..hikhik.
"Weii Uniform mana...ooo suka2 korang tak pakai uniform ya.. "
kena la mention nama kan..wahahah

1. dari kiri nama(YapKianKiang,OmarOthman,RahmaVP,Mardy@Adi,
Harmaliza, Vivie Muridahwatie) wahaha aku ingat fullname korg.

2. baris belakang nama(Jannah,CasavaOliver,Rosmiyati)

3. dari tengah nama(HartiniIshak@Diva Jin, WafiSulong, WalterMinsor)

3
Actually ada lagi mereka-mereka lain tapi tidak ada dalam foto.
Bukan "bias" ya sbb takda la foto korang.. aku ucapkan trima kasih banyak2
sebab sudi bersama-sama aku.
Kalau ada termarah ka salah cakap ka semasa "lead" korang, maaf
banyak2 ya..walauweii..hikhik..
tak da la hancur sangat kan aku pimpin korg..wahahah



Semua budak-budak nie pakai baju samakan tapi
aku "snap" pada hari yang berbeza.
Jangan lak kata budak-budak ni tak basuh baju. Dorang basuh oooo lagipun
baju ada banyak..


Mereka2 ni pantang nampak aku pegang kamera..terus je nak bergambar.



Sepanjang PLKN banyak masalah2 yang aku n frens kena settlekan..
cuba anda semua bayangkan

bagaimana kami nak selesaikan dan bertindak terhadap masalah2 dibawah:

1. Budak2 lelaki ni bergaduh pakai senjata.
(garfu,kayu mop,besi katil.)

2. Budak2 perempuan bergaduh sambil bertumbuk, bertampar,tarik rambut
sebab utama dituduh otak lembab,bengong.

3. Budak2 lelaki "smoke" dalam tandas sampai alarm kebakaran berbunyi.

4. Ada budak lari dari kem dan balik rumahnya yang jaraknya
hampir 4jam perjalanan.

5. Ada "orang minyak" yang sedang mengganas.
(aku tak tipu..serius ada)

Banyak lagi..tapi cukup2 la aku dedah kannnn..hikhik

Kalau anda, macam mana?

bigfoot: Pang,Doremon,Atai,Adek,Bulus,Acai,AcaiHitam,Tengkorak,Katam,Bonzer..
antara nama2 panggilan dak2 nie yang aku still ingat..weiheiiii

43 ulasan:

fermentas berkata...

Huwaaaa....i mmg tak leh lupa PLKN. Berhempas pulas menjaga adik2yg degil n bermacam ragam.Ekekek gambar i pun ada tuh!.Btw PLKN mmg program yg best n bermanfaat. Windu plak kat budak2 tuh..

fuzen hasin berkata...

wahhh...best plak tgk bdk2 plkn..huhu
seyesly ade org minyk?...tak cite pown...n thanks for ur nasihat..insyaallah i take it slow..*wink2*

Tanpa Nama berkata...

akum, saya zach, pertama kali di sini..menarik jugak walaupun semuanya gelap gulita. dok di aloq staq ka? well i originally from perlis.. tapi dah berhijrah ke kuala lumpur. tapi masih balik perlis sekali sekala.. well pasal khidmat negara, memang saya tak berkesempatan coz umur dah lanjut.. nampak macam menarik ajer. tapi time kat MRSM Gerik dulu pun ada gak pegi kem tentera kat Banding dan Belum.. best bangat.. well sekarang dah kureng skit coz bz keja.. take care. u have a good one. cheers!

zach

Kristina DIAN Safitry berkata...

seruu....aku jadi ingat waktu perpisahan sekolah,he..he...

Tony berkata...

PLKN itu apa ya?

BasH berkata...

MrFermantas,
Yeah benar sekali apa yg kamu tulis tu MrFermantas..Mmg memori xleh lupa, hempas pulas, tungging terbalik smua ada kan..mana da p smua budk2 nie..harap2 masing2 dah berjaya.


Fau,
Ehhh kalu u join fau lagi best, mesti u akan tringat sampai bila2...budak2 nie for sure akan igt punya time dorg d PLKN..dasyat dorang smua kena buli..hikhik. eh salah bukan buli tp di latih..

BasH berkata...

Zach,
wsalam, thanks for dropping by. hope u r comfortable here.Hikhik xda la gelap sangat kan..ada lilin tu.
Asai mmg aloq staq, tp lanie dok keja kat PJ. yups mmg best join aktiviti2 mcm nie..pengalaman..thanks again ya..

BasH berkata...

Kristina,
hikhik...trus liat fotonya lagi ingat ya..jgn sedih2 lorh..

Tony,
sudah aku letak meaning nya..sory ya.
PLKN=Program Latihan Khidmat Negara= National Service.

*SiRibenMerah berkata...

salam abg fasi..
hikhikhik...

hukssssss.. ssshhhhhhh..
diam2.. sume org diammm!!
abg fasi plg garang da dtg..
ehehehe =P
*lariiiiiiiiiiiiiiii =P

Rezki berkata...

Orang minyak maksudnya gmana??kalo kayu mop?*sambil membayangkan*

Tanpa Nama berkata...

ya ka dok PJ. zach keja kat pusat perubatan university malaya tapi stay kat puchong. ada masa singgah ler.. tak semestinya sakit baru kena singgah hospital kan.. tak mau singgah hospital, bleh dtg lepak kat umah, dok sorang ajer, oh ya dgn kucing - badrul mushani al-bakri.. here my contact number 016-3942869.. zach.. take care. u have a good one. cheers!

-zach-

BasH berkata...

CikRiben,
Salam2..wahahaha..garang2 tp kena sayang oooo...best2.

Rezki,
Orang minyak tu...manusia yang amal sihir yang badannya penuh dengan bensin deh..

Zach,
ooo kamu apa ya? doktor? ok kalu ada masa insyaallah.thanks ya 4 the invitation.

nads berkata...

huhu...dugaan sungguh mengadap bebdk gitu yer...
hekhek...xpe, sume mslah ade penyelesaian....

yang penting dapat pengalaman ..samada yang baik dan buruk utk dijadikan teladan dalam hidup...tul tak?

Aleeya berkata...

mcm2 karenah ekk, rasa nak panggggggggg je bebudak gitu muahahhaha

IdaShah berkata...

syiokk gak dpt pegi plkn nih mcm2 pengalaman dapat

Didiet berkata...

PKLN tu wajib militer gitu

cendawanintim berkata...

Mesti banyak experience dapat nih..kan..

BasH berkata...

Nads,
mmg dugaan yang amat menarik.hikhik. yups true banyak pengalaman yang bash dpt.smua masalah ada penyelesaiannya.

Aleeya,
wahaha, mmg rasa mcm2..tp kadang pikir plak anak remaja ni darah panas kan..so kita ni kena la tolenrasikan.
Sabar je masa tu..kononnnn..wahahha.

Idashah,
A'a,kita yang tukang train pun dpt gak pengalaman,layan ragam dak2 nie..kami la tmpt dorg tumpang berkasih..parent jauh..heheh..

BasH berkata...

Dit,
lebih kurang la..tp bukan la sekeras militer.


Cendawanintim,
banyak la jugak...mmg byk..hikhik

sHafiq berkata...

bash..yg ak tak faham..camne ko leh terlibat dgn plkn..?

BasH berkata...

Shafiq,
camna leh terlibat ek? hmmmm secara kebetulan...aisehh..xda.. masa tu plkn kekurangan kakitangan..awal2 dulu plkn diperkenalkan..dah tu ada bayaran kan..so kami join je la..interview lepas smua..dan dpt..

haja berkata...

bdk PLKN tibe musim jurulatih soh brlari skitar kmpg..umah den jd sasaran diaorg petik buah mangga...klau dak..monyet je yg dok petik...hehe

JD-Kiss berkata...

uiyo..pelatih PLKN upanya dia.heheh

mesti grang nehh!hehehe..

uhuk..cam best jerk tgk dorang..hehe

BasH berkata...

Haja,
lorh yeke..hehe rajin lak dak2 plkn tu memetik yer..wat camna dah lapor kan...

BasH berkata...

JD-kiss,
trima kasih sbb sudi singgah balik..
hikhik, xda la garang mana pun..garang cenggitu je..dorg mesti best nya..mcm2 dpt..pengalaman lagi la byk..

EpaL c0keLaT berkata...

I takde xperience dlm PLKN, so i taktau ape2 okay! :| Tp i ade xperience dlm jpa3, jgn memaen wlaupun cme prebet :D

Gaduh pkai garfu tuh mmg interesting :))

BasH berkata...

EpalCoklat,
jpa3?..singkatan utk apa ya?

yeah garfu...dasat kan dorg nie..terpacak garfu tu..

EpaL c0keLaT berkata...

Che' bash jpa3 stand for jabatan pertahanan awam :|

BasH berkata...

EpalCoklat,
ooooo yang berpusat di KDN yang dulunya KKDN tu..hikhik..

Kementerian Dalam Negeri.ic ic..for sure la lagi dasat kan...

flush berkata...

trimakasih sudi singgah blog aku.. insylh akan selalu singgah sini..

arianna adrizal berkata...

salam. jengah dr blog cik riben :)
tiba2 terasa diri mcm da tua bila bercerita2 ttg plkn & fasi. haha!! teringat pulak kenangan lama ms jd fasi di u & hampir jd fasi plkn.. hm.. :)

Fendy berkata...

nie gambar scan ke?

BasH berkata...

Flush,
trima kasih kembali bro,aku juga akan selalu lepak blog kamu.

BasH berkata...

Adriana,
ooo dr blog misRiben, huhuh welcome2.,kan kan..mcm dah tua suda..hikhik

BasH berkata...

Fendy,
nope, bukan gambar scan, ini disnap dr camera digital keluaran tahun 2003..jenama microtex..huhuhu..dia punya hasil kurang memuaskan sket.

Fauzan berkata...

Sorry ya, banyak kata2 yang aku ga paham.

Asyik banget tuh acaranya...

BasH berkata...

Fauzan,
Sory amat ya..sudah aku coba mau permudahkan ayatnya..hikhik..sory2.

imz berkata...

hehehe...takotnyaaa......!!!...tp xpe abg fasi ensem..

BasH berkata...

Imz,
wahahah xbaik ooo perli2..hikhik..besa2 aja deh..

Nikli berkata...

ehh... ada org minyak...?? sedang mengganas..?? betul ke part org minyak nih..??

BasH berkata...

Nikli,
huhuh napa xpercaya...ala panggilan je org minyak..tp rasanya org biasa ja yg pecah masuk bilik pelatih gals..tp tula tanggungjawab berat nak kena jaga anak org kan..

Nikli berkata...

aisey..
saspen..
igtkan mmg btol ada org minyak.. mana laa tau kan... plkn slalunya kat kawasan2 hutan.. dah tuh yg nih macam kat sempadan siam sana ekk.. kot kot mmg ada makhluk yg satu nih...

BasH berkata...

Nikli,
kat sempadan siam? makhluk yg mcm mana ya?

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...