Ahad, 11 Mei 2008

Pagar aku kaw langkah!!!

Saja aku tulis entry nie.
Pendinding diri yang masih aku amalkan.
Bila kaki aku melangkah kluar rumah
doa yang sama aku baca.
Doa hindari santau,pukau, fitnah manusia jahat.
Moga dilindungi Ilahi setiap ketika.
dan aku yakin dengan doa yang aku baca
itulah pendinding aku.Aminnn.



Masa di Universitas dulu, aku "pagar" bilik@kamar aku.
Hikhik..untuk tujuan yang sama.Lindungi diri.
Aku pakei "paku" sebagai alat...
Skru pun aku bedal@guna..(hentam saja la..)
Aku tabur di tingkap bilik@kamar aku. So andaikata
ada yang niat jahat, memanjat masuk bilik@kamar aku ikut tingkap
"Hye hye bye bye la ko"
wahahaha.
Just kidding,
xda la sampei mcm tu. Aku bukan tukang sihir
mau sihir org. Haram ooo..aku mematahkan sihir itu sahaja. InsyaAllah..
Ada peristiwa skali tu..kwn aku panjat bilik aku...mau amik brg..
bilik aku berkunci..aku ckp sama dia panjat aja tingkap bilik aku..

Bilik aku ground floor ya..jejak tanah..

So dia pun panjat tanpa ragu2..
sdah amik brg siap smua...then dia gi jumpa aku di bilik sebelah.
dgn muka pucat lesi dia jumpa aku.
"Kaw pagar bilik kaw???" aku pun "yups..asal?? kaw pijak ke?"
Dia jawab balik "Tak..tp byk gila paku..bleh tidak aku langkah?"
aku jawab
"Langkah jela...mau takut apa..xda pa pa la..tidur enak ja ko malam nie nanti."
"Asalkan ko xda niat jahat udah le,kwn wal sahabi oiii..hikhik"
dan alhamdulillah dia aman sehingga ke pagi..

Actually...aku paling ngak suka santau angin..
tiupan yg paling berbahaya..dulu hampir tiap malam
kawan2 aku nampak bola2 api terbang ikut langit di Universitas..
Durjana betul manusia2 ini..
Ada skali tu terbatal santau angin yang dituju..
Tahniah utk kawan2 aku kerana memusnahkan santau itu..
hikhik, anda2 tahu siapa diri anda..
terkejut aku masa tu sbb besar gila bola api tu..
So berdoa la kita minta dilindungi setiap masa.
Santau angin kadang2 salah tuju oooo..


bigfoot: Aku naik saksi bahwa tiada tuhan yang disembah melainkan Allah,
dan aku naik saksi bahwa Muhammad itu pesuruh Allah.

30 ulasan:

Rezki berkata...

ck ck.perlu pengulangan 3 kali biar bisa ngerti isinya.oh ya bilik itu apa?penjara??mulai dari situ aku bingung apa maksudnya.malah ada bola apinya lgi.makin gak ngerti deh..ngantuk ah.good night

BasH berkata...

khi,
waahhaah, sory deh, lupa amat mau kasi ayat2 yang mudah difahami...bilik=kamar... yeah ada bola api, mantap kan...hikhik..
khi, baca lagi utk kali ke4..

Marissa berkata...

ehehehhehe.. ada pulak pendinding2nya... aku kena belajar neh..

fiza berkata...

wah wah... sungguh dasat... ajar la tok guru! cmana ek aku leh sesat smpi sini? pjg sungguh perjalanan... tiba2 tersesat ke sini...

*SiRibenMerah berkata...

owhh.. pernah terjadi??
adoishhhh.. merisau lak..
tawakal aje.. moga dilindungi Allah selalu..

*jgn la malas2... babap kang =P*

BasH berkata...

Marini,
hehehe, kan ada bacaan yg disyorkan kita baca saat kita kuar rumah kan..

Fiza,
Ada tu fiza dalam nasyid lagu Hijjaz, dorg ada nyanyikan.aku pun hafal dari sana..wahh jauh gila perjalanan ko ya..

BasH berkata...

misRiben,
huhuh kat dunia ni ramai org berdengki ngn kita, ada aja yg kita wat org xsenang kan...berdoa mohon perlindungan dari Yang Maha Kuasa itu ja termampu.

Honeylemon berkata...

eee... takut..takut...

axim berkata...

scary nih...tapi kita takleh nak nafikan kewujudan alam ghaib tuh.memang ada wooo...

imz berkata...

errmmmseram plak bila dgr cm tu...!!1nk kena jgkla pagar umh nt...tp x de lagi la perkara pelik berlaku..tp bleh hindari dari sihir, santau...ok jgk tu...

eedany berkata...

dulu2 masa jadi uitm ramai yang cakap asrama kitorang dah kena pagar empat penjuru...

tapi time dekat2 exam ada saja student yang kena histeria....

huh...takutnya!

Malim berkata...

huu huuu... i pernah dengar cita kalau nak bunuh pontianak kena cucuk tengkuk dia pakai paku.. huu hu

BasH berkata...

Honeylemon,
hehe xyah takut2 oo kena brani..

Axim,
Scary tu scary gak, tp mcm best lak kan..hikhik..uihh alam ghaib mmg ada..org ja yg xnak percaya.

Imz,
kadang2..pencuri2 penyamun2 guna pukau nak masuk umah kita, sbb tu kadang2 ada baiknya juga kita doa2 sket kasi pagar umah kan..

BasH berkata...

Eedany,
heheh uitm, ums sama hebat..dekat2 ja..bukit2 keliling..mcm2 la berlaku..uitm ada pagar ka?sia masuk dulu kan..lain jak rasa..hehe


Malim,
hahaha,bunuh pontianak pakei paku ek? itu crita dlm tv bleh a pakai paku kan..pontianak pun kategori jin..

Azzam Supardi berkata...

:)

cendawanintim berkata...

Ayat Pendinding itu penting, tapi rasanya jarang orang amalkan...

Kita berusaha, Allah penentu segala0-galanya..

BasH berkata...

azzam,
=>I

BasH berkata...

Cendawanintim,
Yups, benar sama skali..kita berusaha yang terbaik...

Tony berkata...

aku gak pernah kuliah jadi kurang faham juga gimana rasanya *nyambung gak ya komen ku* soal rada sulit mengerti bahasanya :)

haja berkata...

betollah kan..santau angin plg bahaya org kate...ape pun moga dilindungi allah kite sume nih...

Sarah Mohd Shukor berkata...

Salam bro. oo.. ini ke doa yg bro mksdkn kt komen d blog sy tu? sy kurang faham skit dgn apa bro kata. tp yg pasal paku ni, klu dgn paku atau benda2 tajam lain yg disertakan dgn bacaan ayat2 quran yg betul, boleh dijadikan pagar ke? selama ni sy ingt lada hitam je. erm.. bila bro mention psl Universitas, mksdnya study di indonesia ke dulu? hehe. kluar topic plak :p

sHafiq berkata...

macam mane kita nak tau kita kena santau ke pe?uhuhuh..benda baru gak ar utk ak ni..uhuhuh

Nikli berkata...

mm..
entry yang enak..

BasH berkata...

Tony,
alamak masih sukar ka paham neh..aku sudah permudahkan ayatnya deh.

Haja,
Yups haja, betul2..

Sarah,
Paku sebagai syarat ja sarah, nak pakai apa pun bleh..paku tu salah 1 dia kan tajam sapa yg nak pecah masuk bilik ikut tingkap..kan secara tak langsung kena paku..hikhik..huhuh..xda la sbb ada teman2 dr indo, so mau imbangkan je..

BasH berkata...

Shafiq,
Hikhik, aku rasa kan kalu ko rasa badan ko lain, berat semacam, muntah2 darah ke muntah hijau ke, penin2 denyut ke, kalu time azan or baca quran ko rasa nak ngelak je ke..uihh byk menda bleh ko agak diri ko buatan org..

Nikli,
hahaha thank ya bro, enak amat..

HarizHazwan berkata...

paku pakis bole pakai???

Aleeya berkata...

paku???bukan paku utk cucuk tengkok pontianak ker ..hu hu

masa studi uitm dulu penah le nampak pocong telompat2 antara blok, maklumle ..uitm sy branch..dlm utan banat..he he

BasH berkata...

Hariz,
Bleh ja pakai, kita wat ulam yer..sedap..


Aleeya,
wahaha, ntah itu dlm tv..xpenah lak tgk pontianak live kan kena cucuk mcm tu..heheh
wow pocong melompat..wahaha menarik amat..

Muqreez berkata...

patutlaa dulu selalu outing...kuar beli paku kot?

BasH berkata...

Muqreez,
wahhaha wei muqrez hang wat lawak...itu aku berjalan2 meluaskan minda..hikhik...

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...