Isnin, 16 Jun 2008

Hantu Jalan: Jempol, Negeri Sembilan

Hujung minggu yang sangat best
Aku n friends berkunjung ke kampung kawan
dekat Jempol N9.
untuk mengantar
Udang Galah, Udang Harimau n Daging Rusa.
yang diterbangkan khas dari KotaKinabalu Sabah.
Saat bertolak ke Jempol jam 7.30pagi..
berbekal petrol rm105.00 dan tol yang dikongsi
seisi kereta..
kereta memang "pack" 6orang naik..
wahahah
mereka ini antara kawan2 baik aku satu Universiti


5orang kawan2 aku yang join tu ada dalam neh
randomly aku letak

kawan dikala senang n susah..
kawan bergaduh,
kawan sakit hati,
kawan makan hati.
wahahaha..
apa pun
LOVE ALL OF U
..
bila masing2 bertemu...saat merapu tu tahap gaban..
gaban tengok pun lari..apatah lagi suria baja hitam
malahan Ultraman pun kecut..
mmg bising satu kereta..
aku rasa macam kereta tu nak terbalik pun ada
ketawa sampai nak keluar2 isi2 perut..

Perhentian pertama kami berhenti makan lemang.
laper amat..so masing2 melantak tapi satu batang jer..
hirup kuah rendang sampai kering..
tp bukan aku...(anda tahu siapa anda)
wahahah..
kakak yang menjual tu mesti terkejut tengok kami,
macam pelarian yang tak makan seminggu.
lepas makan, syarat kami 30minit diam sebentar dalam kereta..
lepas tu, merapu balik sorang2...then akhirnya sampai ke destinasi
kat Felda Jempol tu..makan lunch kat rumah dia..
nasi putih,lauk sayur,ikan goreng n ikan masak asam..
alhamdulillah..
then selesai angkat udang semua..kami balik..
singgah kejap kat Pekan Bahau,
makan lagi..rojak mee,sup ayam n cendul pulut...nikmatnya
selesai..bertolak balik..singgah kejap dekat Istana Menanti.."tour" kawasan
istana then balik..on the way, kempunan la pulak...
berhenti makan durian n buah naga..wahaha
buah durian tak tau la brapa biji yang dibaham..
pastu buah naga...sedap sedap..
lepas tu merapu balik dalam kereta..aiyak...
memang best bila berkumpul..
walaupun korum tak cukup tapi tetap meriah..
sampai rumah dah lewat petang..
then sempat lagi kawan aku sorg neh ajak tgk wayang.
Yang lain penat..berehat..yang balik hotel ke hotel
yang balik rumah stay kat rumah.. aku n sorang gi layan wayang..

Cerita Pensil..

Kawan aku neh cakap best...so aku pun ikut la menonton..
Aduh jalan cerita dia, buat mata aku masuk habuk je...
then tetiba selsema..heheh..
memang jalan cerita dia amat bagus sekali,
cerita pasal pengorbanan anak OKU mencari rezeki untuk mak dia..
itupun mak tiri.
sepanjang cerita ada jer part buat aku selsema..
alahai..kenapa la cerita neh menangkap sangat..aiyakk..
aku bagi 5bintang gak la..
walaupun bukan cerita seram tapi cerita
yang menggambarkan gegelapan hidup insan OKU..
bagaimana dia atasi semua dugaan..
sadis sadis..
Jom la ke wayang..Selamat Menonton.



35 ulasan:

Syam berkata...

aku nak udang galah dan daging rusa...

boleh beri sedikit padaku...mengidam nih :D


-----------------------------------
syam @ http://aeropama.blogspot.com

BasH berkata...

Syam,
heheheh...sayangnya sebab smuanya bukan milik aku...aku just rakan mengantar sahaja..hehehe..kena turun Sandakan a mcm neh...murah2 sana.

Aleeya berkata...

erkkk daging rusa sket..blom penah rasa lagik nehhh, jgn lupa anto ke putrajaya jugek yer..

~ mizzAmy ~ berkata...

~ udang galah? my feveret tuh.. btw, cam boleh layan jer citer Pensil tuh. ~

Fendy berkata...

pensil local filem ke?

MC berkata...

best ke? mesti tgk ler nampaknya PENSIL nih..

BasH berkata...

Aleeya,
heheh hak orang la...kalu sendiri insyaallah nanti akan diberi..sedap gak daging rusa neh..

IdaShah berkata...

jalan2 sambil makan2 nih. mmg syok bila pegi jalan2 ramai2

BasH berkata...

MizzAmy,
yeah udang galah, sedap tu..
Amy for sure leh layan nyer..best jugak tu...bleh la layan sket feeling..

BasH berkata...

Fendy,
yups local filem...pengarah dia sendiri yang lead actor..mantap sgt lakonan dia..


MC,
yup, secara peribadi saya mengatakannya best...sbb dia bleh wat saya merasa mesej yang ingin disampaikan dengan berkesan sekali..

BasH berkata...

Idashah,
betul2 mmg syok jalan2 cari makan kalu ramai2 enjoy sgt.

EpaL c0keLaT berkata...

Wooo...jln reramai ngan kwn2 mmg best :D

Pensil tuh filem ape eak..? Siyes tak penah dgr :|

BasH berkata...

EpalCokelat,
yups, thats true mmg best jalan ramai2 ngn kawan2..
Pensil...itu la bash pun xpenah dgr gak..tp bila tgk banner dia mcm penah tgk..skali g nonton mmg best..dia punya promo kureng sket..

emyl berkata...

mane hantunye/???

BasH berkata...

Emyl,
hantu ek..tajuk tu hantu jalan..sbb gw neh suka jalan...entry2 lain mgkin berhantu ok..

eedany berkata...

jauhnya daging rusa diimport bash...

:)

faisal berkata...

slm bro,

waaa best giler udang harimau ngan daging rusa tu,huhu..camne nak ebli bro? teringin plak nak makan,ehhehee..ko cakap pasal makanan tu buat aku lapo jelah bro,hehee

BasH berkata...

Eedany,
heheh jauh kan...itu la tuan punya harta tu keja di KK..daging rusa n udang galah smua tu untuk kenduri kesyukuran katanya. Murah semuanya..rusa memburu di hutan katanya..di Sandakan..bawa balik KL naik business class lagi..hehehe

BasH berkata...

Acai,
itu semua barang dari sabah tu..ko kena beli dari sana a..hehehe..kalo ko nak kena la pesan dari kawan aku neh belikan..nanti bila dia turun KL bleh je dia bagi kat ko.

E-Tavasi berkata...

Wahhhh saya mahu udang bash :D jangan lupa hantar sedikit pigi rumah saya.. :D..

Wahh cerita Pensil.. dapat 5 bintang
dari kamu,... sound intersting..
saya mahu pigi tinguk juga lah..

BasH berkata...

Etavasi,
hehehe...kamu di KK ka?
best tu crita dia...bleh la sket2 layan perasaan.

axim berkata...

apa rasa daging rusa bash?macam daging kuda kah?

BasH berkata...

Axim,
kuda? erk tak penah lak aku makan kuda..sedap ka?
rusa daging dia sedap ja..ada manis2 dia..selalu masak kicap sedap.

Malim berkata...

wow udang galah memang sedap buat masak lemak cili api and daging rusa kalau di jemur dan di lumur garam sedap ler bila di bakar buat picnic

BasH berkata...

Malim,
yeah...mantap2 tu resipi...tapi tula..kita tukang mengantar je..xsempat merasa utk hari tu sbb utk dibuat kenduri nanti.

fiza berkata...

bash, sedapnya...ko ni asyik citer hal makan jer... hehehe... jeles i... erm apepon, kenangan ngan member suka duka mmg payah nk lupa. sedapnya udang galah. nyum nyum....

BasH berkata...

Fiza,
hikhik...betul tu fiza...kenangan dengan member2 suka duka mmg best..

Nikli berkata...

aku baca pon rasa best jaa hgpa nihh.. ok laa tuh.. bila jumpa member sekepala kann..xda laa rasa letih sangat wpon drive jauh.. happy saja..

pensil..?? mm, mesti tengok laa camnihh.. cepat hang tgk ekk.. tatau pon citer nih dah kuar..

Muhammad Azli Shukri berkata...

salam singgah..cerita pensil ni mcm best aje.

Honeylemon berkata...

udang2 segala mmg murah d cni kan bash....

bestnyer korang antar ramai2... member yg terima tu mesti terharu sakan.... hehehe...

Gudang Kambing berkata...

wah senengnya kalau bisa ngumpul bersama teman lama ya.....
terasa hidup kelmbali

BasH berkata...

Nikli,
yeah betui tu..kalu member sekepala neh rasa sat ja sampai..kalu destinasi tu jauh...walopun keta aku..aku tidak drive...hehehe...
yup pensil dah tayang...best ouhh layan feeling..


Bro Azli,
trima kasih bro sebab sudi singgah..yup pensil neh best juga..itu pendapat peribadi..
hehe

BasH berkata...

Honeylemon,
a'a kan...memang murah...dulu bash n frens nak beli barang basah g pasar besar kk tu..siap tawar2 lagi harga tu..heheh syok2.. mmg dia terharu..ramai2 g rumah dia..hehe


GudangKambing,
ya bro bener...rasa mcm hidup kembali kalo berkumpul ramai2 neh..best..

coffeeHolic berkata...

betul dah tgk?
support malaysian filmakers:)

BasH berkata...

Coffeeholic,
yups, dah tgk...hehe support yang best2 ja..hikhik.. jangan lupa g tgk ya...

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...