Sabtu, 13 September 2008

Katakan TIDAK kepada mereka!!!!

Aku balik office terus ke bazaar ramadhan.
Sampai rumah buka TV. Sambil tukar-tukar channel.
terpaku sebentar di saluran AstroRia.
Apa kebendanya ni...
selebriti-selebriti astro tengah dok joget lambak atas pentas.
Ok fine..then aku tengok la sempena apa nak jogek2 neh
Marhaban di Astro.. okeyyy..
dengar pulak lagu apa nak dijogetnya
oooo tengah berzikir kepada Allah rupanya...
ish ish ish....heran aku...mazhab apa la orang2 astro ni ikut ya...
joget2 sambil memuji Allah.
jahil? entah la... bodoh? entah la.. tak tahu? entah la..
tepuk dada tanya iman.


ada lagi pula, satu program kuiz lawak baban.
aku pun tak tahu menda apa yang disoalnya.
sampai berkerut-kerut dahi peserta-peserta tengah pikir.
menguji minda betul.
almaklum jawapan mmg tidak ada dalam
Perpustakaan Negara.
kalau cari memang tidak jumpa..
dapat jawab, uihhh bersorak bagai nak rak..
rupanya
berjaya meneka album artis bla bla bla...
menguji minda betul



Haa ada lagi pulaaa, satu game show baru.
Dapat tembus lubang..dapat la duit.
kalau tidak, jatuh dalam air.
perlu ke aku ketawa, perlu ke aku kasihan, entah la...
sekarang banyak game show baru menguji IQ.
Memikir macam mana nak tembus lubang.
aku pun ada bangkitkan soal ini dengan kawan2..
diorg kata "Ala game show untuk hibur2".
okay aku setuju.. tetapi bila ada peserta wanita?
rasanya game show ini tidak sesuai untuk wanita.
kalau nak juga sesuaikan, tukar pakaian renang tu.
cari baju renang muslimah..=P


Haa ini lagi best,
game show terbaru dari yang baru,
memulas otak pikir lirik lagu.
Betterkan anda-anda semua hafal lirik lagu dari sekarang
tau tau untung dapat rm1juta.
almaklum ibubapa sekarang berbangga anak-anak
mereka dapat menghafal lirik lagu
daripada menghafal
doa-doa untuk kesejahteraan keluarga
mahupun surah-surah lazim.yerdak? hehe


Bagi aku katakan TIDAK bagi yang tidak sepatutnya.lalalala.
walauweii,,hikhik

21 ulasan:

Along Arman berkata...

hahaha..
itu untuk hiburan sEmata²..
ada ok ada yang tidak..
contohnya game show yg tembus lubang tu..
mEmang tak sEsuai untuk wanita..

Razies berkata...

Hehehe..aku memang tak tau plak dgn mende gini..kat rumah astro dah parai dah..

takpe lah bash..yg penting dorg tak menyeleweng sesangat..takpe..kn..
sabo..k....
mmg zaman ni..bnyk mazhab yg tak brapa betui..similar lh kat aku..sembyg terus silat lagi..hahaha..

tak tau lah..hehe..mudahan kita ni selamat dunia akhirat...AMIN!!

axim berkata...

memang betul pun kata ko...semua rancangan ni memang tak nmendatangkan faedah..

dunia akhir zaman..

ryann berkata...

bash serlahkan objektif rancangan tersebut yang berupa subteksnya

zino berkata...

ada ke show macam tu zino tak pernah tengok le pulak mengabihkan bogheh yo..

Shila berkata...

pAtutnya kuiz atau realiti berasas hiburan tegar ni kenalah disekat2 seadanya. Kadang2 peliklah banyak sungguh rancangan realiti dan kuiz hiburan ni..bukannya mendatangkan keuntungan untuk masyarakat pun.Setakat hiburan ringan untuk bersantai je...

GadisHijau berkata...

buang masa tgk rancangan tak berpekdah ni..pastu nye Astro ni suke meraban2 dianye tajuk drama, Dibawah Ketiak Isteri la,Jangan Main Belakang la, ape ke menda nye tu..bodoh jer ku rasa!! nak tgk pun tak lalu..

BasH berkata...

AlongArman,
heheh a'a ada ok ada tidak, tp biasa la bash ni kalo tak berkenan dimata itu la mangsa sasaran..hehe.

===================================

Razy,
aminnn, baik ustaz razy..hikhik..a'a betul//kadang dorg wat program main redah je..lupa logik ke tidak wat begitu.
solat pun kadang bersilat bagai kan..hehe

==================================

KakYan,
heheh ya kakyan...sy nie jenis kalo tak berkenan tu say it out...tp berlapik je..hikhik

BasH berkata...

Axim,
kan kan. tq la axim sbb sokong aku..hikhik...itu la mgkin motif untuk hiburan..tp better hiburan yang bleh kita dapat manfaat bersama, kan kan..

===================================

Zino,
Ada bro, kat tv tu penuh je...mgkin lebih bermotifkan keuntungan daripada memberi manfaat kepada masyarakat.

BasH berkata...

Shila,
a'a, itula..sbb xda yang menyekat, sbb itu la makin beranak pinak programnya. cuba buat program yang boleh dikongsi bersama pengetahuannya.

===================================

Jijah,
a'a kan...betul2 aku pun baru teringat drama2 dorg yang xda kelas tu..crita mcm tut tut jer.. xda motif jalan crita..nak tgk pun tak berkenan..kalo bleh mmg xmau saluran tu..tp paksa rela kan..hehe

emmacommey berkata...

tu la...program lani bersifat duniawi semata2...pompuan2 yg msuk game tu...aisey...xmalu ke ?

mhelmi berkata...

Skang nie sume station TV dok bt program ape2 ntah yg melekakan demi utk mendptkan keuntungan yg byk. Diorg nie dh x pikir langsung psl 'social resposibilty'. Aku x tau la ape akan jd M'sia nie klu program2 mcm nie di teruskan n diperbykkan. M'sia patut cthi S'pore. Diorg byk bt program yg menjana minda yg bermanfaat utk negara mcm 'National Science Challenge', Pertandingan debat antara sek n some few others program yg mmg blum ade kt M'sia.

aeropama dot com berkata...

kesemua rancangan2 yg ko katakan di atas tidak aku tonton sebab aku tak mahu jatuhkan martabat ilmu aku...

~ mizzAmy ~ berkata...

~ macam2 rancangan yg diorg siarkan skang nih. kita yg dah besar2 nih tak per la juga, boleh pikir mana yg baik @ tidak. yang mangsanya, kanak2 la. ~

Marissa berkata...

Bash,

Dekat Acheh pon ada satu tradisi yang dipanggil Tari Saman, itu pon one kind of Qasidah, atau juga berzanji. Ia disertakan dengan joget.

Jogetnya amat keras, dan penarinya selalu akan punta otot yang pejal dan sasa.

Boleh cari dari utube utk detail. Anyway, pada saya itu lebih bagus dari joget lambak kat astro tu. ehehhe..

eedany berkata...

aku paling suka tengok 'bolos'...lucu aper? yang perempuan tu siapa suruh nak ikut kan?

:)

Dakjaat™ berkata...

hui .. setuju sangat! .. sekarang ni program realiti tv semakin menjadi2.. tak kira la nyanyi kew... game kew.. or mane2 program yg dpt pulangan duit.. penat2 parents kasi anak2 study sampai ke menara gading (tak sampai) .. tup! tup! ke arah program tv tu gak diorang kejar. . mende2 camni dah start merosakan minda remaja.. (sape yg sedar tu terkecuali) .. kalau dapat vote .. aku vote artikel nie .. hehhee! papan tanda tu besar sangat. hahahaha!

EXCHANGE LINK!

BasH berkata...

EmmaCommey,
kan, byk sangat..gameshow2 yg berbentuk ilmiah pun dah xda..kalo tak selalu gak ikut, sama2 menguji akal.

==================================

MHelmi,
A'a kan, aku sokong ngn ko. kalo terlalu byk sangat game show yang tak beri manfaat, lama2 otak penonton pun beku, jadi pemalas nak berpikir.

==================================

Syam,
hehe aku salute la ko..betui wei aku sokong ko. aku kita yg dok support menunjukkan kita merendahkan martabat ilmu kita.

BasH berkata...

Mizzamy,
a'a betul jugak tu. so skrg kiranya kementerian yang bertanggungjawab patut amik tindakan la kan..khidmat untuk masyarakat yang prihatin.

===================================

Marini,
heheh a'a, mgkin itu cara dorg tersendiri. tapi kalo kat malaysia neh, wat joget lambak sambil berzikir..aiyo itu mmg aku xleh trima oleh akal.

=================================

Eedany,
heheh ya betul eedany, mmg sesuai untuk release tensen smua kan. ketawa2 tapi dari sudut akal lagi satu mcm kenapa kita perlu buat game show yang kebelakang.kita kan nak kejar Vision 2020.hehe

=================================

Dakjaat,
hahaha thanks bro sudi drop by balik..a'a benar apa yang dicoretkan itu. aduh terharu nie sbb nak tolong vote lak tu.hehe.. Papan tanda tu besar sgt ek? haha kasi nampak sket.
OK jom exchange..

Kak Long berkata...

satu pun tak minat tonton...

BasH berkata...

kaklong,
heheh wah kaklong, tegas menyatakannya..hehe

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...