Selasa, 27 Mei 2008

Gelapnya Malam....

Ini kisah aku dalam perjalanan balik dari
Rumah Anak Yatim Tambunan,Sabah.



Jalan nak pergi Tambunan nie
berbukit bukau, bengkak bengkok,
kalu di semenanjung ni ibarat mcm
Bukit Putus tidakpun laluan nak gi Bukit Fraser Hill
kalau di Indonesia..ibarat laluan ke Danau Toba,Sumatra..

Laluan siang mmg penuh dgn kenderaan,
kalau malamnya..sunyi sepi..boleh dikira dengan jari kenderaan
yang lalu..yang ada lori2 tangki n lori2 besar..
Kami bertolak pulang lepas asar dgn 2 kereta
Kancil n Wira
dan
sampai di kawasan bukit bukau
yang sunyi sepi tu udah malam..
Kereta kawan aku,Kancil pecut laju..aku bawa Wira,
ikut kejar belakang..pekat malam bersuluhkan
lampu kereta kami..aku "depends" dgn kereta Kancil dpn je nak suluh jalan...

Sekali sampai satu kawasan jalan kelikir kereta aku "stuck".
aku press minyak ga' mau jalan2 keretanya..sudahhhh..
cepat2 aku "honk" kereta aku byk kali..bg kreta Kancil dpn tggu kami.
Aku "press" lagi minyak tak mau juga jalan2..mcm berputar je tayar..
aku tgk la cermin blkg kot2 mana tau ada apa2 yang tarik..hikhik..
gelap xnampak apa2..

Kereta aku ada 4org.. 2 kat blakang enak je tidor, so aku dengan co-pilot..
aku suruh kwn aku co-pilot nie keluar gi tolak kereta...bleh pulak dia wat
gabra, takut katanya.. aku kata la "kang tido kita kat cni kang!!"...
Kancil kat depan still menunggu..
Tapi serius..kalu aku..aku pun takut nak kuar...gila gelap siut..
Mulut aku dok kumat kamit je baca doa..
Then kali terakhir aku coba "press" minyak..
fuhh syukur alhamdulillah kereta bergerak..



Then Kancil n Wira sekali lagi memecut memecah gelap malam
pulang ke KotaKinabalu.

bigfoot: Bil-bil udah sampai...sudah tiba masanya untuk dibayar..

31 ulasan:

Mike.... berkata...

hhmm..sabah ya...
ternyata kita masih satu pulau,klimantan,bro..
^^,

imz berkata...

mcm seram je dgr citer...ko penakut jgk ek...eheheh...aku pun sama...hehehehe

BasH berkata...

mike,
hikhik..iya mike..dahulu la..skrg aku di selangor udah...


Imz,
masa tu seram2 la jugak...alaa kadang2 tu semangat penakut ada la jugak..xda la senantiasa berani...yedak..

Honeylemon berkata...

x penah lg drive g tambunan... huhuhuuuu..... tp area dkat gunung emas tu bahaya ckit kan... slalu ada kemalangan.... palis-palis... hehehe...

*SiRibenMerah berkata...

fuhhh..
kalo saya kt tempat awak time tuh..memang da x muleh nk drive..
mau ketaq lutut nk press minyak tuh.. huksss =P

~ mizzAmy ~ berkata...

~ nasib la kereta tu nak gerak. kalo tak gerak2 gak cemana la gamaknya ekh? ~

BasH berkata...

Honeylemon,
eh blum penah drive ke? heheh g la cuba jalan2 drive sana, mesti adventure, auk di gunung emas tu bahaya sket..lagian byk lori besar2..risau jugak la tgk..takut lori2 tu meluncur ke blkg..hikhik..


MisRiben,
hikhik..kan kan...slamat masa tu dan tekan "honk" suruh kwn depan brenti keta...kalu dak, kami 4org la dalam keta...meraung..hikhik

BasH berkata...

Mizzamy,
itu la kan...slamat la mau gerak...kalu tak suruh kwn2 tu tolak la sampai balik KK...wahahah...

fiza berkata...

klu aku pastinya tidak akan keluar menolak kereta tanpa teman. hehehee

BasH berkata...

Fiza,
hehehe..ala luar keta je...dekat je..bukan nya jauh nak menolak kan kan...hikhik

E-Tavasi berkata...

Adeii buat suspen saja.. ingat kan tidak boleh jalan.. heheeh mmm
memang best drive dari kk ke tambunan and keningau... terutama turun bukin.. laju saja... naik bukit laju juga tapi ada lori bah selalu..

BasH berkata...

Etavasi,
heheh suspen baru best..
kan best kalu jalan2 naik n
turun bukit...
tapi kalu ada lori yang leceh tu..
kena tunggu turn mau limpas..

axim berkata...

lagi kisah seram dari ko...seram woo...sib baik akhirnya berjalan jugak..kalu tak...tidurlah korang dalam kegelapan malam tu....hihihi

haja berkata...

kalau den la kan...xkan ku teruskan prjlanan...arus kaku smpai kepagi...

adinda anne berkata...

kalau i sumpah tido situ je.
mampus tanak kua.
hahaha :D

arianna adrizal berkata...

alamak.. jap nk pk blk.. rs2 mcm penah smpai tambunan.. hmm..

eedany berkata...

'Matai kudasai' ku bash kalau kereta ku mati di tengah jalan time malam2 begitu...taaakutt...

Tapi org cakap kalau kereta stop tetiba x boleh jalan, macam hantu tahan tu tayar kereta... wakakaka...

orang cakap lagi kan, kalau terjadi begitu, cuba merokok dan buang puntungnya or kencing... hantu tu stop lah tahan itu tayar kereta. Matilah mereka-reka cerita. Tapi betul ni bash, petua orang tua2...

:)

fiza berkata...

cakapnya senang dong... tak mau aih aku... dekat ke jauh ke.. klu dh takut, tak rela sorang2 aih. mampoih tereyak sorang2 :(

BasH berkata...

Axim,
itu la sib baik keta tu berjalan...kalu tak pakat lari smua naik kancil kawan aku tu..hikhik


Haja,
hihik...lawak la...ada plak kaku..lariii laaa apa tggu2..

BasH berkata...

Anne,
kalu i plak...mmg i lari xkan tggu dalam keta...hikhik.


Arianna,
okkk...cepat pikir2..penah sampai ke tak Tambunan tu.

BasH berkata...

Eedany,
hikhik...lawak betul petuanya neh..xpa ada peluang cuba la kan..mana la tau mujarab..hikhik


Fiza,
wahhahaha..kan kan...jenuh la teriyak xmau brenti2...

Rezki berkata...

Kalo gak bergerak2 gmana yak??agh..*pertanyaan yang aneh.hehe

BasH berkata...

Rezki,
yalor..kalo ga gerak2..kabur deh..mau tggu apaan..hikikhik..

Malim berkata...

OMG.... camner rasanya tuh keta sangkut tengah malam gelap and sunyi... nasib baik pi Sydney hari tu tak de masalah apa2 pada keta

applepie berkata...

sib baik arr kowang2 nih kire brani gak..kalo sayer..tedo jer lam keta tuh smp pagi...

BasH berkata...

Malim,
camner rasa? 1st nak gelabah...tetiba tayar tersangkut...pastu plak seram sbb kat luar gelap..atas bukit..keliling xda umah pun...1001 mcm ada...hikhik

BasH berkata...

Applepie,
hehehe kena wat2 berani...kalu tak mcm mana nak balik...

cendawanintim berkata...

pegi sabah lak erk...wah, sakan round da world nih..

BasH berkata...

CendawanIntim,
sabah ni masa dulu2 lepak kat sabah nu..

Sarah Mohd Shukor berkata...

Bash, bila di sabah nya ni? aishh. jgn takut sgt. takde apa2pun gelap2 ni. lain la klu letak sebelah rimau singa ke kan. mmg sah2 la akn jd apa2. lain2 dr tu, serah je kat Allah. hehe.

BasH berkata...

Sarah,
lor mati2 den igt sarah yg drop komen tu sarah dr moscow..heheh..
tula pasal..xtau apa yg dalam gelap tu..sbb kawasan utan kan..hehe..

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...