Isnin, 12 Januari 2009

Aduhai bangsa ku....

Aku rasa terpanggil nak tulis entry ini..
Ini kisah masa aku ke tempat client di pusatbandar KL.
waktu tu aku bergegas ke sana dlm keadaan marah
menaiki kreta my sister, Kancil.
sebabkan marah, sampai lupa tutup lampu kreta..
apalagi bila selesai meeting
jam6petang, kreta x dpt start..aduh..
panik a kejap...nak call my frens nanti takut mengganggu.
then trus aku call my Project Manager(PM), syukur kerna
dia masih di parking lot berhampiran dengan aku.
puas aku cari jumper di kedai2 berhampiran xda..
so my Project Manager yang Melayu ni kata, biar dia gi cari
pula jumper, aku tunggu di kereta...(baiknya PM aku neh)
tengah menanti dan menunggu, aku disapa oleh
kumpulan anak muda..Chinese..."What happen to ur car?"
aku kata la battery problem...Diaorang balas..
"Tak apa, kitaorang tolong.."
tergamam aku seketika..."Ya, sure-sure...terima kasih ya"
dorang drive kretanya dekat my car..then trus "jump"kan the battery.
they said "Kita pun free skrg, so boleh la tolong2.."
aduhai...
aku mengharapkan bantuan bangsaku yang banyak ini,

tetapi mereka boleh lihat dan pandang dan terus berlalu.
rupanya bantuan dari tidak kusangka..kumpulan anak-anak muda Chinese ini.
setibanya PM aku tadi, kereta ku sudah dapat dihidupkan..
dia pun terkedu juga..
hehe..aku ucapkan trima kasih banyak-banyak pada mereka.
Ya Allah truskanlah makmurkan bumi Malaysia ini..amin..

bigfoot: Entry lepas mengenai bangsaku ini..

19 ulasan:

Dakjaat™ berkata...

hooo .. i like this entri .. sepatutnya ramai yang mencontohi lelaki cine tersebut.. (bangga jap jadi anak cina..) kwahkwahkwah~ ;p

see.. tak semua orang cina hanya nak telan minda orang melayu .. huhuhuu! patut dilenyapkan persepsi yang jaat2 tentang org chinese ni ..

entri ni memang best.. why? inilah yang menunjukkan bahawa masih ada lagi manusia yang sudi menghulurkan bantuan ... ~ =)

miezi berkata...

i am not trying to be comformist, tp aku pun x baper suka typical malay, Melayu yg sgt Melayunya. erk.aku pun byk encounter bende2 camni.

Mak Su berkata...

terharu, yeah, kita lah Malaysian kini dan akan datang, kita seharusnya tolong-menolong tanpa prejudis :)

BasH berkata...

@dakjaat,
ya mmg semua rakyat malaysia harus mencontohinya..
p/s: ko orang chinese meh?? hehe

===================================

@miezi,
hehehe yeah...aku pun xbleh komen byk2..hahaha

syahNURazni berkata...

sudah sememangnya manusia sekarang... especially bangsa kita sendiri sudah mula bersikap tidak menjaga tepi kain org...
huhuhu... kdg2 tu perasan tak... yang ajaran dan ilmu2 islam lebih diamalkan dan dibudayakan oleh org yg bukan islam... sdgkan org kita?! nama jek islam... tapi ajaran islam... ikut2 yang mana suka jek...

*SiRibenMerah berkata...

salam..
ada ketikanya kita harus ketepikan soal perkauman.. sebab kalo nak banding ngan bangsa lain, melayu kita paling rendah nilai moral. sbb ape jadi camtuh?? sebab bangsa kita lupa mana nak letak asas dan pegangan yang memang kita da bawa sejak lahir lagi.. Ada masanya kita perlu keluar dari kepompong melayu yang selesa tapi selfish!!

Nasihat saya untuk awak, banyak kan selawat ketika marah tuh,dan jgn sampai biarkan syaitan menguasai jiwa. jangan careless ye incik..Take care..
have a nice day =)

Marissa berkata...

Saiful,

Saya seperti Mieji. Typical Malay ada di mana-mana zaman sekarang , bertopeng agama agung Islam, dan peradaban sopan Melayu.

Saya pernah 2 kali mati kereta sbb terlupa tutup lampu. Dan berkata jujur, Cina jugalah yang menolong. Tak dapat dinafikan, asbagai wanita, saya rasa lelaki non Malay lebih pandai hormat org terutamanya wanita.

Kalau tak percaya. Cuba bagi sorang pompuan angkat cpu computer depan lelaki melayu dan lelaki India/Cina. tgk sapa yang akan terus hulur bantuan.

che-mie berkata...

itulah

saya nak komen pun tak tahu..
tapi kalau saya, saya akan tolong

:-D

CRAZY BEAUTIFUL88 berkata...

kak rose pun sama bukan nak entam melayu tapi masa aku pregnant lu sorang orang melayu pun tak bagi aku duk lam LRT, tapi orang cina lak yagn bagi aku duduk. melayu oh melayu, bangsa ku jua

BasH berkata...

@cikgu syah,
betul tu cikgu..

==================================

@cikriben,
yupyup...a'a, mmg byk bersama..tp hati tu agak marah.

=================================

@marini,
ada gak ka pengalaman...itu la tu..aku pun heran gak..

================================

@che-mie,
hahaha, ya che-mie.

=================================

@kakrose,
yaka?..hmmm itu la budaya yg susah kita nka kikis...xtau nak ajat mcm mana dah.

Fauzan berkata...

subhanallah...
mcm tu la yang seharusnya diperbuat semua orang...
tolong menolong(tolong2)...
x harus tengok dahulu ras or keturunan...
i like that...
=)
thanks juga for u bash...

KAKTINY berkata...

semoga kita semua hidup bahagia tanpa mengira bangsa dan agama... aman hendaknya penduduk di bumi 'merdeka' malaysia ini... amiiiinnnn....

aie akaike berkata...

kalau aku ada kat situ, mmg aku tlg punya.. ;>

BasH berkata...

@zan,
hahaha ya ya zan...wahh zan, bahasa malay kamu semakin baik...hahaha.

==================================

@kaktiny,
betul kak, moga malaysia trus aman dan makmaur..

===================================

@aie,
wahh mmg ko antara melayu yang berhati bagus..hahahah

julietANNA berkata...

memang skrg rmai cina yg lbh nak tlg drpd melayu.
melayu rela biar je sama-sama melayu.

BasH berkata...

@anna,
a'a betul tu anna...dah ramai dah.kita je masih dibuai mimpi.

GadisHijau berkata...

memang..lelaki melayu kureng gentleman berbanding lelaki bangsa lain..
contoh 1(memang common r menda ni):
kalau kat shopping complex atau mane2 yg ade lif..cer tgk kalau nak masuk/keluar lif tu..lelaki bangsa lain selalunye akan bg perempuan dulu masuk/keluar (ladies first)..harapkan lelaki melayu, hurm..haram la nak tgk perangai gitu, menonong je dia masuk lif tu dulu..jarang yg akan bg laluan pd perempuan atau org2 tua..

*tp tak semua la, mcm ko dan bf aku tak termasuk dlm kategori ni, hahah*

BasH berkata...

@jijah,
kan kan///wahahaha pengecualian itu sgt2 disokong.

angeldream berkata...

menarik cerita ni. andrew celcom ada baca ni tak :D haha

:angeldream:

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...