Isnin, 29 Oktober 2007

\ (''q)/ " Ko Ingat ko kuat!!!!! "

Ok..meh kita 'explore' lagi alam sebelah sana.... masa tu adalah taun akhir aku d UMS...2005...yes my last year...well dah super senior...oleh tu aku nak la tabur la jasa n budi aku kat bumi Sabah sana..nanti tak tau bila lagi nak tabur kan... so aku join la satu projek U...GAMASEK...Gabungan Mahasiswa ke Sekolah... masa tu kami pilih satu skolah ni nak buat program motivasi untuk PMR,SPM n STPM..n pengetua skolah tu pun stuju n menerima kedatangan kami dgn tgn yg terbuka...di mana salah satu skolah kat Tamparuli.. nama skolah tu baik aku diamkan...nanti mana tau korunk berangan nak antar anak2 korunk blajar kat skolah tu kan..n cancel lak lepas dgr citer aku ni..hehe...

ok satu mlm tu kami buat la satu program...ala2 mcm program kesedaran a ...meruntun jiwa abis la budak2 tu kena... menangis teresak2... tp stil skrg aku brasa bersalah sbb aku pun salah sorg yg menyebabkan dak2 skolah tu menangis tak pasal2..hehe... well dah minta maap pun.. then bila dah nak abis dah aktivti tu..dtg la akak2 n abang2 fasilitator utk menenangkan jiwa adik2 ni..huhu.. besa la akak2 n abang2 dak2 psikologi...main psiko jer...hehe..

aku masa tu peranan aku dah abis so aku kuar la dari dewan skolah tu dimana aktiviti td d jalankan... n tak lama pastu program tu tamat..tp tetiba ada lak sorg dak gals ni nangis n tak mo brenti..gitu..

wahhh meruntun jiwa abis lah... ewah2 sensitif lak dak gals sorg ni... so dtg la bersilih ganti kwn2 gals aku selaku fasilitator menyuruhnya sabar..."Stella sabar..stella sabar byk2".. tp dak ni taknak gak brenti nangis...so kwn aku laki sorg ni pegila pujuk...mana la tau kalu akak2 fasilitator tak mkn dek saman ...n dia berkenan sama fasililator laki ker...mana tau kan...hehe.. kwn aku ckp la menda yg sama suruh dia sabar...tp nak tau dak tu kata pa." Aku bukan Stella" ... n dak ni nangis balik...

Pada msa yg sama, kami masa tu tgh buat post-mortem utk aktiviti td... n kena abis awal sbb dak ni dok nangis.. masa tu jam dah 11mlm... kami bwa dak ni kat tmpat kami berkumpul tu..kwn aku td kata budak gals ni dah semacam ni... dia bukan nangis nie... n aku suruh la kwn aku yg len sorg ni ala2 alim suruh tgk...n dia apa lg "Aku taknak masuk campur... bash ko pg la..ko kan da pengalaman.." ..Ewah2 pengalaman la sgt...so sbb taknak hampakan org2 sekeliling aku..aku pg la mendekati budak ni... yg temanya berbunyi..braniku dalam ketakutan..hehehe..ada la 2 org kwn gals aku kat sblah dak tu.. aku suruh diorg pegang dia...tetiba dak ni ckp "Bang, kak tulun saya da benda dlm badan saya" . N budak tu nangis balik.. hemm...so aku pikir la balik masa PLKN dlu..pa yg kami buat dgn benda2 camni...** aku minta kawan2 aku bagi aku 2 batang pen...sbagai pengganti batang rotan or buluh... aku minta kwn aku angkat kaki dia.. tp budak td mula nak melawan..eh dak ni..td punya sadis ko menangis skrg ko nak mengganas yer.
Aku suruh kwn2 gals aku pegang dia kuat2...than pen2 yg aku pegang td dah ready...belum aku sentuh kaki dak tu pakai pen td...tetiba dia meraung..n menjerit sakit... "Weiiiii aku tak buat papa lagi la..apasal ko menjerit." then aku pikir mmg sah la ada benda len dlm budak ni.. kali ni aku betul2 dah ready..aku suruh kwn2 gals aku pgg dia balik kuat2.. n blum sempat aku letak pen kat jari dia..benda yg sama dia buat menjerit sakit..."Aaaaaaaaaa". Aku pun kata lebih kurg camni la "Napa ko menjerit, aku tak buat papa..ko nampak pen ni...aku pegang kat tgn aku ni...jauh dari kaki ko" median dak ni diam n tgk aku...n dia balas balik "KO INGAT KO KUAT!!!" ...Ya Allah...betul2 aku terkejut,tersetap n terkasima yg amat sgt...masa tu otak aku mula la ligat berpikir... mcm2 persoalan timbul.... mampu ke aku nak lawan dia..iman aku cukup kuat ka...macam mana kalu aku tak mampu... so aku amik jln mudah berenti n berundur...

aku pikir lagi cuba try cara lain..so aku panggil dak2 kawan budak td yg seagama dgn dia buat ritual doa dorg sendiri..."Korunk buat la apa korunk nak buat"..yg best yg amat sangat tetiba ja budak td diam n sedar..."Eh kawan2..pa korunk buat kat cni..eh trima kasih" hemmmmmmm...pas tu aku suruh dorg dak2 yg terlibat td mandi dgn bwang putih..utk pa??...mm ntah la..aku pun tak tahu...hehe..ada la khasiat bwg putih tu hehe....
Aku pas pristiwa tu mmg berpikir panjang..Eh korunk jgn igt aku menyerah kalah lak.. tp aku masa tu aku rasa blum sedia secukupnya utk benda2 camtu..sbb aku sorg jer...lgpun aku nampak cam jin tu mcm nak memain jer..
**n kat cni aku pun nak ajak korunk2 smua berpikir sama ngan aku apa yg jin tu kata kat aku.."KO INGAT KO KUAT"..

=================================================================
Kuat ker iman kita selama nie..kuat ker kita nak melawan nafsu dunia skrg..kuat ker kita nak lawan musuh kita yg bermaharajalela kat luar sna..kalu skadar kuat fizikal tp rohani kita lemah jgn la kita bangga kerana kekuatan fizikal akan lemah kalu rohani tue lemah...kuat ka aku ni sedangkan SUBUH pun aku bertarung yg amat nak bangun...meh la kita bpikir kwn2 ku..wassalam....

Tiada ulasan:

Travelling to Seoul: Bercuti ke Seoul dengan kami.

Annyeonghaseyo!! Hello guys.. Kami ada berita baik untuk you all semua Kini KDT @koreadreamtrip nak kasi Promo FLAT RATE PRICE...